LYHYTDOKUMENTTISARJA

BioRex Sveitsi 30.8 @ 18:00

elokuvat Osta liput 12 €

Tämänvuotisessa lyhytdokumenttisarjassa näemme luovia lähestymistapoja dokumentaarista kerrontaa kohtaan. Tarkoin valitussa kokonaisuudessa on mukana niin perinteistä seurantaa kuin kertovaa esseetäkin. Lisäksi nähtävillä on fiktion keinoin toteutettuja teoksia, jotka kertovat ympäröivästä maailmasta ja syventyvät sisäiseen todellisuuteen.

Lyhytdokumentti -näytöksen elokuvat ovat kuratoineet Jerem Tonteri ja Oliwia Tonteri. He molemmat ovat Aalto-yliopistosta valmistuneita taiteen maistereita. Yhdessä he ovat tehneet myös dokumentin Muistikatkoksia (2018), joka on kertomus perheen matkasta Suomesta heidän juurilleen Puolaan. Muistikatkoksia on katsottavissa Yle Areenassa.

Elokuvat esitetään seuraavassa järjestyksessä:
Fram 28:00 min, 25. tunti 20:23 min, Jään vetovoima 27:45 min, To Teach A Bird To Fly 24:00 min.

Näytöksen ikäraja on K-12.

FRAM

Fram on dokumenttielokuva ystävistä, jotka matkaavat maailman laidalle tehdäkseen tanssilyhytelokuvan Huippuvuorten arktisessa luonnossa. Matkan varrella tanssitaiteilija-elokuvantekijät Thomas Freundlich ja Valtteri Raekallio syväluotaavat historiallisia käsityksiämme arktisista alueista sekä pohtivat ajattomia kysymyksiä elämästä, taiteesta ja ihmisen paikasta maailmassa. Dokumentaarista ja visuaalista kerrontaa yhdistävä elokuva on tekijöiden ja katsojan yhteinen tutkimusmatka paikkaan, jossa harva on käynyt – ja vielä harvempi on tanssinut. 

Kategoria: Dokumentti Lyhytelokuva Maa:Suomi Vuosi:2019 Kesto:28:00 Ikäraja:S Tekstitys:Englanti
Ohjaus:Thomas Freundlich & Valtteri Raekallio Käsikirjoitus:Thomas Freundlich & Valtteri Raekallio Tuotanto:Lumikinos Production Oy & Raekallio Corp. Levittäjä:Lumikinos Production Oy

25.TUNTI

25. tunti seuraa risteäviä kulkusuuntia nukkuvassa kaupungissa. Yöradion juontajan pehmeä ääni pitää seuraa valvoville.

Kategoria: Dokumentti Lyhytelokuva Maa:Suomi Vuosi:2020 Kesto:20:23 Ikäraja:K12 Tekstitys:Englanti
Ohjaus:Juho Reinikainen Käsikirjoitus:Juho Reinikainen Tuotanto:Aalto yliopisto, ELO Film School Finland/Maarit Laaksoharju, Jenni Ripatti Levittäjä:Aalto yliopisto, ELO Film School Finland/Saara Toivanen

JÄÄN VETOVOIMA (THEY WERE NEVER MEANT TO BE AVERAGE)

Jään vetovoima on tarina siitä, kuinka unelmien seuraaminen kannattaa, vaikka se päättyisi kivuliaasti. Jäätanssipari Olesia Karmi ja Max Lindholm ovat luistelleet lapsesta asti ja lupaava jäätanssiura johtaa EM- ja MM-kilpailuihin asti. Uran viimeiset vuodet ovat kuitenkin sekä henkisesti että fyysisesti raskaita, ja lopulta ura päättyy Olesian loukkaantumiseen.  Olesian ja Maxin koko elämä on pyörinyt luistelun ympärillä ja yhtäkkiä he pois tippuvat tuntemastaan maailmasta, keskelle tyhjyyttä. Max löytää nopeasti uuden suunnan elämälle opiskelusta, mutta Olesian on vaikeampi sopeutua uran jälkeiseen aikaan ilman minkäänlaisia tavoitteita. Miltä tuntuu tietää alle kolmekymppisenä, että elämänsä suurinta tavoitetta ei ole enää mahdollista saavuttaa? Korvaako mikään kilpaurheilun tuomaa adrenaliinia? Kuinka menneisyydestä voi päästää irti?  

Menneisyyttä käsitellessään Olesia ja Max tajuavat, että vaikka kaikki lapsuuden haaveet eivät toteutuneet, he saavuttivat niitä seuraamalla jotain vielä arvokkaampaa. Yhteiset vastoinkäymiset ovat hioneet heistä vahvan ja murtumattoman tiimin, ja yhteistyön voimalla he uskaltavat luoda uusia haaveita. Unelmien seuraaminen ei aina johda menestykseen, mutta se auttaa ymmärtämään kuka on ja mitä haluaa elämältään.

In English: Ice dancers Olesia Karmi and Max Lindholm have lived their whole lives for figure skating, but after demanding seasons their career ends in Olesia’s injury. Max finds a new path for his life quickly, but Olesia struggles to cope without ambitions and goals. How does it feel knowing your biggest dreams will never come true? If you’re not an athlete anymore, who are you? Do you ever dare to dream again?

Kategoria: Dokumentti Lyhytelokuva Maa:Suomi Vuosi:2019 Kesto:27:45 Ikäraja:S Tekstitys:Englanti
Ohjaus:Nina Forsman Käsikirjoitus:Nina Forsman Näyttelijät:Esiintyjät: Olesia Karmi, Max Lindholm Tuotanto:Niina Virtanen & Pasi Hakkio / Wacky Tie Films Levittäjä:Wacky Tie Films

TO TEACH A BIRD TO FLY

To Teach a Bird to Fly kuvittelee tulevaisuuden, jossa ilmastonmuutoksen eteneminen on saatu pysähtymään. Dokufiktiivinen lyhytelokuva liikkuu eri aikatasoilla ja tarkastelee lintujen sukupuuttoa, lajien välisiä suhteita ja ilmastonmuutosta hyvin erilaisen tulevaisuuden näkökulmasta.

Elokuvan kertojaääni kuvailee tapahtumia menneisyydestä – meidän nykypäivästämme – jolloin hänen isoäitinsä työskenteli kasvattiäitinä kriittisesti uhanalaisille Töyhtöiibis-linnuille. Elokuva seuraa nuorta naista, joka kasvattaa erikoisen näköisiä lintuja viettäen kaiken aikansa lintujen kanssa niiden syntymästä lähtien. Lopulta hän opettaa täysikasvuiset linnut lentämään Alppien yli Italiaan, jossa ne viettävät talvensa. 

In English: To Teach a Bird to Fly imagines a future where the effects of climate change have been reversed. The documentary-fiction film creates a multi-layered narrative that explores bird extinction, interspecies relationships,  and climate change – from the perspective of a very different future.
A woman relates events from the past – today’s world – when her 25-year-old grandmother worked as a foster parent to the critically endangered Northern Bald Ibis. The story follows the young woman as she hand-raises the alien-looking birds, spending her days, weeks, and months living with the Ibises, and eventually teaching them to migrate across the Alps to their wintering grounds in Italy.

Kategoria: Dokumentti Lyhytelokuva Maa:Suomi Vuosi:2020 Kesto:24:00 Ikäraja:S Tekstitys:Suomi, Englanti
Ohjaus:Minna Rainio & Mark Roberts Käsikirjoitus:Minna Rainio & Mark Roberts Näyttelijät: Anne- Gabriela Schmaltsieg Tuotanto:Flatlight Creative Oy/Maria Gullsten Levittäjä: Flatlight Creative Oy

Tiesitkö, että leffojen tekijät ovat mukana festarin leffanäytöksissä? Saatat bongata näytöksestä niin pääroolin esittäjän, ohjaajan, käsikirjoittajan kuin kuvaajankin. He ovat paikalla juuri sinua varten, kertoakseen elokuvan tekemisestä ja tarinoista kuvausten taustalta. Tässä näytöksessä ovat mukana vierailemassa elokuvantekijät Thomas Freundlich ja Valtteri Raekallio, ohjaaja Juho Reinikainen, äänisuunnittelija Janne Masalin, kuvaaja Aake Kivalao, leikkaaja Sofia Bonds, kooridnaattori Saara Toivanen, ohjaaja Nina Forsman, ohjaajat Minna Rainio ja Mark Roberts.