Risto Räppääjä -lastenelokuvien tunnistettavimpia piirteitä ovat mukaansatempaavat laulut ja vauhdikkaat musiikki- sekä tanssikohtaukset. Kun tähän lisätään mukaan vielä jännitystä, on ensimmäinen Räppääjä-trilleri syntynyt valkokankaalle. Koko perheen elokuvan tyylilajia voi oikeastaan kutsua musikaalikomediatrilleriksi, ja se on myös Suomessa ensimmäinen laatuaan. 

Red Carpet -juhlaennakkona esitettävässä uudessa Risto Räppääjä ja Väärä Vincent -elokuvassa Riston uskotaan olevan uudelleensyntynyt Vincent van Gogh merkillisen ennustuksen takia. Elokuvan poikkeava genre oli Risto Räppääjää jo toista kertaa näyttelevän Silmu Ståhlbergin mieleen.

”Elokuvassa on toimintaa ja liikkeessä tapahtuvia keskusteluja paljon enemmän kuin edeltävässä. Oli mukavaa päästä tekemään vähän erilaista Räppääjä-elokuvaa.” 

Ståhlbergin lisäksi päänäyttelijän roolissa nähdään myös jo toista kertaa näyttelijä Lumi Kallio Nelli Nuudelipäänä. Elokuva vie kaksikon selvittämään arvoitusta taidemaailman syövereihin, eikä vauhtia ja kommelluksia elokuvasta puutu.

Kesäloma hujahti kuvauksissa

Vaikka Ståhlbergin viimevuotinen kesäloma kuluikin kuvauksissa, se ei haitannut kuvauspäivien sujuessa niin rattoisasti. Kuvauksissa vierailivat säännöllisesti myös Räppääjä-lastenkirjasarjan takana olevat Nopolan siskokset, sillä elokuva perustuu samannimiseen kirjaan.

”Parasta oli päästä tanssimaan ja laulamaan sekä tapaamaan uusia ihmisiä. Kaikkien kohtauksien näytteleminen oli niin mukavaa, että on vaikea erottaa yhtä mieleenpainuvinta muistoa. Näyttelijäkaarti vaihtui hieman edeltävään elokuvaan verrattuna, niin se toi eroa kuvauksiin”, Ståhlberg muistelee.

Elokuvan sivurooleissa nähdäänkin tutun näyttelijäkaartin lisäksi uusia, tunnettuja nimiä, kuten Jari Litmanen ja Arvi Lind. Rauha Räppääjän roolissa on ensimmäistä kertaa Minka Kuustonen, jolle tämä on myös ensimmäinen koko perheen elokuva.

”Rauhan saappaisiin sukeltaminen tuntui oikealta. Rakastan satuja ja miten hölmöjä aikuiset voivat olla lasten silmissä, mikä tekee lastenelokuvien tekemisestä kiinnostavaa. Lastenelokuvien kuvaaminen on myös ihanan paineetonta, mikä antoi kuvauksiin rennon ja hyvän ilmapiirin”, Kuustonen kuvailee.

Tarina koko perheelle

Elokuva nähdään Red Carpetissa juhlaennakkona sunnuntaina 30.8., joka on tuttuun tapaan festareilla perhepäivä. Risto Räppääjä -elokuvat ovatkin tunnettuja siitä, että ne sopivat katsottavaksi koko perheelle.

”Arvostan näin perheellisenä, että lapset huomioidaan tapahtumissa. Luin myös itse asiassa juuri kesäkuussa elokuvan kirjaversion loppuun omalle 2-vuotiaalle pojalleni iltasatuna, jota hän toivoi kuulevansa joka ilta. Kirjassa on suhteellisen vähän kuvia, mikä kertoo jotain todella erityistä tarinasta, kun naulitsee tuon ikäisen kiinnostuksen. Kannattaa ehdottomasti käydä itse tämä todistamassa”, Kuustonen hymyilee.

MINKA KUUSTOSEN KOLME VINKKIÄ, MIKSI KATSOA ELOKUVA FESTAREILLA

Koukuttava käsikirjoitus

Elokuvan käsikirjoitus on erittäin hyvin tehty. Kun näin sen ensimmäistä kertaa, innostuin heti ja luin koko käsikirjoituksen lyhyessä ajassa samalta istumalta. Tämä on todella poikkeuksellista, ja erityinen tunnelma tulee varmasti näkymään kohtauksissa. Toivon, että elokuvasta välittyy se hauska meininki, joka meillä oli kuvauksissa.

Upea tiimi

Musikaalitrilleri on hauska ja todella poikkeuksellinen yhdistelmä, jota ei ole aiemmin nähty. Elokuvan ohjaaja Maria Sid on ohjannut useita musikaaleja, joten hänellä oli paljon annettavaa elokuvalle, ja näkemystä siitä, miten musiikkikohtaukset kannatti toteuttaa. Myös näyttelijäporukka ja muu tiimi olivat todella mahtavia. Olen vuosien varrella seurannut hyvän ystäväni Rimbo Salomaan työtä Räppääjä-elokuvien tuottajana, ja oli hienoa nähdä, miten hän on näissä niin sydämellä mukana.

Sopii kaikenikäisille

Olen aiempina vuosina katsonut perheettömänä Räppääjä-elokuvia, mikä todistaa niiden sopivan kaiken ikäisille. Jopa oma vasta 2-vuotias poikani toivoi elokuvan kirjaversiota luettavaksi joka ilta, mikä kertoo erityisen rikkaista ja hauskoista tarinoista. Elokuvaa oli ihana olla tekemässä, suosittelen kaikkien ehdottomasti menevän katsomaan sen heti Red Carpet -festareilla!


Risto Räppääjä ja väärä Vincent -elokuva nähdään juhlaennakkona Red Carpet -festareilla sunnuntaina 30.8.2020 klo 14.15 ja 17.00 BioRex Sveitsissä.