Red Carpet - Tunnustukset ja Jury

Red Carpet Gaalassa annetaan vuosittain tunnustusta elokuva-alan tekijöille ja paljastetaan Red Carpet -tunnustusten saajat.

Red Carpet -tunnustukset nostavat esiin ja palkitsevat heitä, jotka vievät eteenpäin ja kehittävät suomalaista elokuva-alaa. Tunnustukset antavat arvoa ilman kilpailuasetelmaa elokuva-alalla tärkeissä rooleissa oleville, mutta ei välttämättä muuten näkyvää tunnustusta saaville vaikuttajille. Vuoden 2023 Gaalassa tunnustuksia jaetaan yhdeksän kappaletta muun muassa seuraavissa kategorioissa: Elämäntyö, Oma tie, Valon tuoja, Suomi maailmankartalle ja Red Carpet -tunnustus. Tunnustusten saajat valitsee vuosittain vaihtuva Red Carpet -jury. Jury valitsee myös Tähtiraitin tähtilaattojen saajat. Vuoden 2023 juryyn kuuluvat Matti Eerikäinen, Linnea Leino, Karim Rapatti ja Pihla Viitala.

”Valmiissa elokuvassa näkyy ja kuuluu lukemattomien ammattilaisten kädenjälki. Red Carpet Festari haluaa nostaa esiin elokuvantekijät, jotka usein jäävät ilman tunnustusta. Joka vuosi vaihtuva jury kohdistaa katseensa niihin tekijöihin, joiden työ heidän mielestään ansaitsee laajemman huomion ja arvostuksen kategorioista riippumatta”, kertoo Red Carpetin perustaja ja taiteellinen johtaja, näyttelijä Antti Luusuaniemi.

Matti Eerikäinen

Matti Eerikäinen on valmistunut Aalto yliopistosta elokuvauksen linjalta vuonna 2014 ja on sen jälkeen kuvannut lukuisia elokuvia, sarjoja ja mainoksia. Eerikäisen töihin kuuluvat muun muassa rikossarjat Aallonmurtaja ja Sorjonen sekä vuoden alussa ensi-iltansa saanut Koputus -elokuva.

Linnea Leino

Linnea Leino on näyttelijä, joka tunnetaan muun muassa kansainvälistäkin menestystä saaneesta Tytöt tytöt tytöt -elokuvasta. Elokuva voitti vuoden 2023 Jussi-gaalassa vuoden parhaan elokuvan palkinnon. Leino palkittiin myös kaikkien aikojen ensimmäisellä Valkokankaan valopilkku -Jussi-palkinnolla 2023 vuoden gaalassa.

Karim Rapatti

Karim Rapatti on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Rapatti on näytellyt muun muassa alkuvuodesta 2023 julkaistussa Pohjoisen tähti -sarjassa, joka on nähtävissä Yle Areenassa.

Pihla Viitala

Pihla Viitala on menestyksekkään uran tehnyt näyttelijä, joka on Suomen lisäksi tehnyt näyttelijäntöitä myös ulkomailla. Viitala tunnetaan muun muassa kansainvälistäkin suosiota saaneesta Karppi -sarjasta, josta hänet palkittiin myös parhaan naisnäyttelijän Venla-palkinnolla vuonna 2018.