Näyttelijä Matti Ristinen syventyi kolmen vuoden ajan Kari Tapion elämäntarinaan. Valkokankaalle suodattuu tarina suomalaisesta, joka yrittää, mokaa, kaatuu, yrittää uudestaan ja eräänä päivänä onnistuu.

Näyttelijä Matti Ristinen istui hämärässä huoneessa yhdessä Kari Tapion luottoäänittäjänä työskennelleen Jorma “Hämis” Hämäläisen kanssa. Legendaarinen äänisuunnittelija kuuntelutti Ristiselle laulaja Kari Tapion liki viimeisiksi jääneitä tallenteita. Raita raidalta Hämis poisti kappaleesta instrumentteja. Lopulta studiossa tuntui Matti Ristisen seurana olevan vain laulu.

“Se oli maagista. Tilassa oli vain Kari Tapion pelkistetty ääni. Se soi baritonina, syveni bassoksi asti. Silti laulajan ylä-äänet soivat kuin kirkkaat kellot”, Matti Ristinen kuvailee.

Kari Tapion rooli Olen suomalainen -elokuvassa on Matti Ristisen ensimmäinen päärooli elokuvassa. Käsikirjoitukseen perehtymisen jälkeen Ristinen aloitti mittavan taustatyön tekemisen. Olihan esitettävänä kuitenkin todellinen, elänyt ihminen, josta liki jokaisella suomalaisella on omanlaisensa käsitys, mielipide ja melko varmasti myös jonkinkokoinen musiikillinen jälki sielussaan.

Ristinen itsekin muistaa Kari Tapion musiikin soineen koko elämän ajan. Kun jossain kajahtaa Viisitoista kesää, nostaa se heti näyttelijän mieleen muistoja yhteisistä automatkoista isän kanssa. Näyttelijän oma suosikkikappale lienee kuitenkin vuonna 1995 julkaistu, Kari Tapion sanoittama Myrskyn jälkeen. “Se on upea kappale. Siihen on saatu puristettua yhteen jotain niin kovin todellista”, Matti Ristinen kuvailee.

TARINOITA LAULAJASTA YMPÄRI SUOMEN

Taustatyön tekeminen – sen selvittäminen, mikä Kari Tapio todellisuudessa oli miehiään – vei Matti Ristisen monenlaisten muistelijoiden luokse. Keskeisimpiä olivat luonnollisesti kohtaamiset Joona Jalkasen kanssa, onhan Kari Tapion poika koko elokuvahankkeen idean alullepanija. Yhtä lailla Ristinen kävi monesti Ilkka Vainion juttusilla.

Kari Tapion elämän ja muusikkouran vaiheiden läpikäynti oli niin antoisaa, että pian tapaamisiin otettiin myös tuotantoyhtiön toimesta kamera mukaan. Näyttelijä jututti niin Erkki Liikasta kuin Lyly Rajalaakin. Samoin hän vieraili Mikkelissä Kari Tapion suosikkiravintolassa.

“Olen kuullut detaljeja ja tarinoita, herkullisia ensi käden muistoja aivan tolkuttoman määrän”, Ristinen kertoo. Tarinoita kuunnellessa Ristiselle alkoi muodostua kuva monipuolisesta miehestä, joka oli paljon muutakin kuin mahtava ääni, karismaattinen laulaja tai Suomen Elvis. Se mies ei saanut mitään ilmaiseksi. Menestyksen takana oli lukuisia baareja ja tyhjiä saleja. Kaatumisia ja nousemisia. Sama mies ajoi yksin miljoonia kilometrejä Suomea edes takaisin ja teki kappale kappaleelta musiikkia, jonka avulla yritti päästä näyttämään taitonsa ja saamaan mahdollisuuden läpimurtoon.

RAKKAUSTARINA PERHEYRITYKSESSÄ

Matti Ristinen kuvailee Olen suomalainen -elokuvaa tarinaksi yrittämisestä. Elokuva näyttää perheen, joka tukee artistia tämän pyrkimysten ja vastoinkäymisten aallokossa.

Kyse ei kuitenkaan ole vain artistin tarinasta, sillä yhtä lailla ohjaaja Aleksi Mäkelä kuin Matti Ristinenkin määrittelevät Olen suomalainen -leffan rakkauselokuvaksi. Se kertoo Kari Jalkasen ja tämän Piia-puolison rakkaustarinan.

Omaa roolihahmoa työstäessään Matti Ristinen osin jopa turhautui yrittäessään etsiä Kari Tapio Jalkasesta perheelleen omistautuvan isän puolta. Päivät kotona viihtyvää koti-isää ei löytynyt. Pikemmin löytyi mies, joka ei puhunut perheelleen aamulla sanaakaan, mikäli päivällä oli studioaika. Perheen edelle ajoi ääni, sen tuli säilyttää rouheutensa.

TARINA SUOMALAISESTA

Uutuuselokuvassa Matti Ristinen ei ole lähtenyt luomaan näköiskappaletta muusikosta. Tarkoitus ei ole ollut imitoida Kari Tapiota.

“On se kuitenkin mukavaa, jos katsoja löytää ehkä jotain tuttua ja tunnistettavaa.”

Ennen muuta Ristinen keräsi yli kahden vuoden ajan yksityiskohtia, Kari Tapion sanontoja tai eleitä, joita näyttelijä käytti kuvaustilanteessa oman työnsä suodattimena. Yksi Kari Tapion usein toistama lausahdus on ollut: “Tää on elämäni paras päivä”. Jo haastattelutilanteessa lause Matti Ristisen toistamana tuo Kari Tapion kuin mukaan keskusteluun.

Suuri yleisö tuntee näyttelijä Matti Ristisen, jos ei teatterin näyttämöltä, niin ainakin televisiosarjoista Pirunpelto ja Syke.

Aleksi Mäkelän ohjaama Olen suomalainen -elokuva saa ensi-iltansa 13.9. Voi hyvin kuvitella, että valtakunnallisen ensi-illan jälkeen Ristisen tunnistaa kadulla yksi jos toinenkin. Sillä kertoohan elokuva meille suomalaisille tarinan, jossa kiinnostavan inhimillinen ihminen, suora ja rehellinen tyyppi yrittää, yrittää ja mokaa ja kuitenkin eräänä päivänä onnistuu. Tai kuten Matti Ristinen sanoo:

“Kaikkihan me joskus erehdymme. Kari Tapio vain erehtyi monasti julkisesti.”

OLEN SUOMALAINEN

Ohjaus: Aleksi Mäkelä
Käsikirjoitus: Marko Leino ja Tomi Tuikkala
Rooleissa: Matti Ristinen, Tiina Lymi, Tatu Sinisalo, Talvikki Eerola, Iikka Forss, Ilkka Heiskanen, Aake Kalliala, Joni Leponiemi, Mikko Töyssy, Mikko Kouki, Joanna Haartti ja Sakari Kuosmanen
Tuotanto: Solar Films