Neljättä kertaa elokuussa järjestettävän Red Carpet -festarin elokuvaohjelmisto on julkaistu. Festareilla esitetään 27.–30.8.2020 parhaimmat kotimaiset kokoillan elokuvat, dokumentit ja lyhytelokuvat. Tulevan syksyn elokuvista nähdään juhlaennakkoina perunan lanseerauksesta 1600-luvun Suomessa kertova komedia Peruna, Miika Nousiaisen menestysromaaniin perustuva Metsäjätti sekä koko perheen elokuva Risto Räppääjä ja väärä Vincent.

”Yhteiskuntamme ja koko elokuva-ala ovat olleet täysin pysähdyksissä koronan takia. Vaikka kuvaukset ja elokuvien näyttäminen ovat olleet rajoitusten vuoksi mahdottomia toteuttaa, hyvälle sisällölle on ollut valtava tilaus. Elokuvia on katsottu kotisohvilta enemmän kuin koskaan ennen, ja kysyntä on myös huomioitu ohjelmistossamme”, Red Carpetin taiteellinen johtaja Antti Luusuaniemi kommentoi.

”Viime ajat olemme elokuvien osalta menneet suoratoistopalvelujen ja TV:n varassa, joten valkokankailla on vetovoimaa. Onneksi kotimaisella elokuvalla on Red Carpetin kaltainen juhlava festivaali, missä on hienoa käynnistää myös perunan sadonkorjuu”, Peruna-elokuvan tuottaja Marko Talli naurahtaa.

Muita elokuussa esitettäviä elokuvia ovat muun muassa synkän humoristinen Koirat eivät käytä housuja, Sami Hedbergin ja Kiti Kokkosen tähdittämä Se mieletön remppa sekä Tuukka Temosen ohjaama Aika jonka sain. Ohjelmistossa on myös dokumentteja ja lyhytelokuva- ja lyhytdokumenttisarjoja, jotka sisältävät vaihtelevia tuotantoja aina arktisesta syrjäisestä norjalaiskylästä tarinoihin unelmien toteuttamisesta urheilun parissa. Moni elokuvista nähdään ensiesityksinä festareilla.

”Red Carpet on todella hienosti järjestetty festari jo alusta lähtien. On ollut ilo olla mukana, ja odotan innolla, että elokuvamme pääsevät valkokankaalle elokuussa”, Metsäjätti sekä Risto Räppääjä ja väärä Vincent -elokuvien tuottaja Rimbo Salomaa kommentoi.

Klassikkoelokuvissa intohimoa ja lumoa

Tänä vuonna Red Carpetin kulttuurihelmi on Intohimon aika -elokuvasarja, joka vie ajassa taaksepäin. Sarja esittää kahdeksan restauroitua klassikkoa vuosien 1938 ja 1956 väliltä, joita yhdistää taiteellisen tason lisäksi eroottinen intohimo. Pitkän uran Solar Filmsillä tehnyt eläköitynyt tiedottaja Rampe Toivonen valitsi elokuvasarjan yhdessä Kavin (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) asiantuntijoiden avustuksella. Vanhat kotimaiset elokuvat on onnistuttu restauroimaan niin, että ne ovat täysin alkuperäisen veroisia, jolloin elokuvat ovat aikanaan hurmanneet ja lumonneet katsojansa elokuvateattereissa.

”Ideana oli nostaa uusien kotimaisten elokuvien rinnalle vanhoja klassikoita. On ollut hämmästyttävää nähdä, kuinka rohkeita ja suorasukaisia elokuvia on tehty jo 30-luvulta lähtien,” Toivonen kertoo.

Nuorten ja lasten elokuvat keskiössä

Nuorten ja lasten toteuttamat elokuvat ovat olleet joka vuosi tärkeä osa Red Carpet -festareita. Vuoden aikana erilaisissa lasten elokuvatyöpajoissa syntyneitä elokuvateokset saavat ensi-iltansa festivaaliviikolla. Samoin Nuorten näytös esittää alle 30-vuotiaiden nuorten lyhytelokuvia, joita ohjelmistossa on tänä vuonna jopa kymmenen.

”Koemme tärkeäksi antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden tutustua elokuvien tekemiseen. Erityisesti nuorille kirjoittaminen ja tarinankerronta ovat varmasti tulevaisuudessa entistä tärkeämpi väline käsitellä tunteita, joita tämä tilanne on aiheuttanut”, Luusuaniemi kommentoi.

Red Carpet -festarin yleisönäytökset esitetään Hyvinkään BioRex Sveitsissä, ja nuorten ja lasten toteuttamia elokuvia pääsee katsomaan maksutta Kinomassa. Elokuvien lipunmyynti alkaa myöhemmin, josta ilmoitetaan erikseen. Red Carpet seuraa säännöllisesti viranomaisten määräyksiä ja toimii niiden mukaisesti.

KOKO ELOKUVAOHJELMISTO

Juhlaennakkoelokuvat:
Peruna, Metsäjätti, Risto Räppääjä ja väärä Vincent

Muut koko pitkät elokuvat ja dokumentit:
Elämää kuoleman jälkeen, Helene, Teräsleidit, Orkesterin edessä, Se mieletön remppa, Seurapeli, Mestari Cheng, Diva of Finland, Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen, Tottumiskysymys, Neiti Aika, Risto Räppääjä, Marian paratiisi, Aika jonka sain, Täydellinen joulu, Tarhapäivä, Koirat eivät käytä housuja

Intohimon aika -sarja:
Gabriel, tule takaisin (1951), Valkoinen peura (1952), Valkoiset ruusut (1943), Ihmiset suviyössä (1948), Riihalan valtias (1956), Laulu tulipunaisesta kukasta (1938), Morsiusseppele (1954), Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946)

Lyhytelokuvasarja:
Untitled (burned rubber on asphalt, 2018) (ohj. Tinja Ruusuvuori, tuottaja Marja Pihlaja) Hiljaa kuin murhaajat / (ohj. Lauri-Matti Parppei tuot. Ilona Tolmunen) Onko sulla nälkä? (ohj. Teemu Niukkanen tuot. Daniel Kuitunen) Let Her Speak (ohj. Ulla Heikkilä tuot. Elli Toivoniemi) Pupu (ohj. Jani Ilomäki tuot. Julia Elomäki)

Lyhytdokumenttisarja:
Fram (Thomas Freundlich/ Valtteri Raekallio), 25. Tunti (Juho Reinikainen), Jään vetovoima (Nina Forsman), To Teach a Bird to Fly (Minna Rainio / Mark Roberts)

Nuorten ja lasten elokuvasarja:
The wise don’t litter, for others it’s forbidden, Dearth, Alina, Iäisyys yksinäisyyttä, Harvinainen Laji, Jännite, Raiteet, Vetovoima, No connection, Kotiin

Lasten tekemät elokuvat julkaistaan myöhemmin.