OMA TIE -TUNNUSTUS AKI KAURISMÄELLE JA MIKA KAURISMÄELLE

Red Carpet -elokuvafestivaali jakaa tänään Hyvinkäällä kolmannen kerran tunnustuksia kotimaiselle elokuva-alalle. Uusmaalainen kulttuuriteko -palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa. Joka vuosi valittava jury päättää tunnustusten saajat – tänä vuonna tunnustusten saajien joukossa ovat muun muassa Miitta Sorvali sekä Aki Kaurismäki ja Mika Kaurismäki.

Red Carpet -tunnustukset nostavat esiin ja palkitsevat heitä, jotka vievät eteenpäin ja kehittävät suomalaista elokuva-alaa. Tänä vuonna elokuvafestivaalin omia tunnustuksia jaettiin seitsemän kappaletta: Kannustus, Elämäntyö, Vuoden elokuvateko, Oma tie, Red Carpet, Suomi maailmankartalle ja Ilon tuoja.

Lisäksi Uudenmaan liiton palkinto Uusmaalainen kulttuuriteko jaettiin ensimmäistä kertaa. Jury valitsi palkinnon saajaksi Aira Samulinin.

Tunnustuksen saajat valinneen juryn jäseninä ovat tuottaja Miia Haavisto, tuottaja Markus Selin, muusikko, taiteilija Anna Puu ja ohjaaja Timo Vuorensola. Juryn puheenjohtajana toimi tuottaja Aleksi Hyvärinen.

Tunnustuksien saajille annettiin Red Carpet Gaalassa Hotel Sveitsissä torstaina 29.8.2019 taiteilija Jani Leinosen Ilmatar-teokset.
Uusmaalainen kulttuuriteko -palkinnon – arvoltaan 4 000 euroa – antoi Uudenmaan liitto.

Juryn puheenjohtaja, tuottaja Aleksi Hyvärinen kertoo raadin iloitsevan mahdollisuudesta kannustaa elokuvantekijöitä:
“Red Carpet -tunnustukset on tarkoitettu eläviksi ja muuttuviksi. Jury ei ole sidottu aiempien vuosien linjauksiin. Tänä vuonna jaamme ensimmäistä kertaa Suomi maailmankartalle -tunnustuksen. Lisäksi nimesimme Hyvinkään Tähtiraitille nimikkotähdet Laura Birnille ja Krista Kososelle. Nämä upeat näyttelijät ovat kiistattomasti tehneet kansainvälistä uraa. Suomesta ei enää lähdetä elokuva-alallakaan maailmalle anteeksipyytelevällä asenteella. On hienoa voida kannustaa alaa ajankohtaisesti ja huomioida uusiakin ilmiöitä.”

TUNNUSTUSTEN SAAJAT SEKÄ JURYN PERUSTELUT

Kannustus:
Blockbusters Gang
Elokuvien tekemisessä tarvitaan aina järjetön määrä uutta energiaa. Sitä tämä jengi on puhaltanut alalle jo monen vuoden ajan — rohkeasti ja kreisejä ideoita kaihtamatta. Vuoden 2019 kannustuspalkinnon saa osaavien ja työhönsä intohimoisesti suhtautuvien freelancereiden verkosto Blockbusters Gang.

Oma tie -tunnustus:
Aki Kaurismäki ja Mika Kaurismäki
Red Carpet -elokuvafestivaalin Oma tie -tunnustuksen saa tänä vuonna kaksi suomalaista elokuvantekijää, joiden täysin persoonallinen kädenjälki on näkynyt ja tuntunut suomalaisessa elokuvassa 1980-luvun alusta lähtien. Heidän elokuviensa tarinat ja henkilöhahmot löysivät heti oman tyylinsä perinteiseen suomalaiseen elokuvaan verrattuna. Elokuvien teemat ovat aina kansainvälisiä, mutta kertovat samalla myös jotain olennaista ja kiinnostavaa Suomesta ja suomalaisuudesta. He ovat tehneet elokuvia yhdessä ja erikseen, mutta aina omilla ehdoillaan ja omalla tavallaan. Kaikki Aki Kaurismäen ja Mika Kaurismäen tekemä on jättänyt jäljen. Elämäntyö on kesken, ja oma tie jatkuu.

Elämäntyö-tunnustus:
Erkki Astala, YLE
Elämäntyöstään saa tänä vuonna festivaalin tunnustuksen suuri elokuvan ystävä ja vaikuttaja. Hänen vertaansa vailla oleva asiantuntemuksensa ja näkemyksellisyytensä rakentuu pitkästä ja monipuolisesta urasta elokuvan parissa. Hän on kirjoittanut ja ohjannut elokuvia, esitellyt, levittänyt ja puolustanut suomalaista elokuvaa ja edistänyt lukemattomien elokuvien valmistumista työssään Elokuvasäätiön tuotantojohtajana ja Yleisradion tilaajana. Komea ura jatkuu edelleen. Red Carpet -elämäntyötunnustuksen saa Erkki Astala.

Red Carpet -tunnustus 2019:
Jukka Helle
Tuottaja, jonka plakkarissa on jo lähes sata televisiosarjaa ja elokuvaa viime vuosikymmeniltä. Jukka Helle ei pidä itsestään melua, mutta tietää, mistä suomalainen elokuvayleisö pitää. Jukka Helle tuottaa joka vuosi ainakin kolme menestysleffaa, eikä yhtään hutia. Esimerkkejä uusimmista tuotannoista ovat Fingerpori, Olen suomalainen, Oma maa, Yösyöttö, Mielensäpahoittaja ja Tarhapäivä. Helle on tuottanut tähän mennessä 89 leffaa, joilla on vuositasolla uskomattomat lähes 700 000 hengen katsojaluvut.
Yhteensä miljoonia katsojia saaneiden elokuvien lisäksi hän on osallistunut alan kehittämiseen järjestötyössä ja kentällä aina kun siihen on tarjoutunut tilaisuus. Vuoden 2019 Red Carpet -tunnustuksen saa Jukka Helle.

Vuoden elokuvateko 2019
Tonislav Hristov
Dokumenttielokuvan parissa tehty pitkä ja vaikuttava työ huipentui tänä vuonna elokuvaan, joka esitettiin sekä Sundancen että Berliinin elokuvajuhlilla. Hristov on käsikirjoittaja-ohjaaja herkän ja hallitun Veeran maaginen elämä -elokuvan takana. Elokuvan maailman ensi-ilta Sundancen elokuvafestivaalien kilpasarjassa on huikea saavutus.

Ilon tuoja -tunnustus
Miitta Sorvali
Maailma tarvitsee ilon tuojia. Elokuvassa heitä voi olla niin valkokankaalla kuin sen takana. Tänä vuonna jury halusi antaa tunnustuksen sellaiselle henkilölle, joka tuo iloa valkokankaan molemmille puolille. Hän on näyttelijä, jonka positiivinen energia tarttuu koko työryhmään. Tällaisen tähden kanssa työskentely ei tunnu työltä ollenkaan. Jos kaikki olisivat Miitta Sorvalin kaltaisia, elämä olisi paljon hauskempaa.

Suomi maailmankartalle -tunnustus
Troll Visual Effects
Suomi tunnetaan maailmalla etenkin digitaaliteknologian kärkimaana niin tietotekniikan kuin pelialan myötä. Onkin luontevaa, että myös elokuva-alalle rantautunut tekniikan ja luovuuden yhdistäminen erikoistehoste-osaamisen myötä löytää tiensä pienestä pohjoisesta kolkasta maailmalle. Tämä vuoden Suomi maailmankartalle -palkinnon nappaa useiden kansainvälisten elokuva- ja TV-tuotantojen tehosteita Tampereelta käsin luotsannut, mm. Netflixin kanssa tuotantosopimuksen allekirjoittanut Troll Visual Effects.

Uusmaalainen kulttuuriteko -palkinto
Taiteilija, tanssinopettaja, yrittäjä Aira Samulin

Uudenmaan liiton ja Red Carpet Film Festivalin yhteistyösopimukseen perustuen jury valitsi ensimmäistä kertaa jaettavan Uusmaalainen kulttuuriteko -palkinnon saajan palkintohaun myötä tulleiden ja Uudenmaan liiton esikarsimien ehdokkaiden joukosta.

Palkittava teko tai toiminta on taiteisiin tukeutuen merkittävää, vähintään yli kuntarajojen, mielellään maakunnallisesti Uudellamaalla. Palkittava voi edustaa taiteita, kulttuuria ja luovia aloja.
 Ensimmäinen Uusmaalainen kulttuuriteko -palkinto myönnetään taiteilija Aira Samulinille, jonka poikkeuksellisen pitkä, monipuolinen ja merkittävä elämäntyö vastaa kaikilta osin Uudenmaan liiton tunnustuksen kriteereitä.

Samulinin ainutlaatuisen elämäntyön vaikuttavuus tanssitaiteen, kansanperinteen ja taideteollisuuden alalla on vertaansa vailla ja se yltää koko Suomeen. Aira Samulin on esimerkki uskalluksesta ja positiivisten ratkaisujen tuojasta, joka työllään on rohkaissut useita nuorempia sukupolvia. Voidaan sanoa, että Aira Samulinin työ on 92-vuotiaana kesken.

Raati haluaa korostaa Uudenmaan liiton tavoin Samulinin laajaa ja pitkäaikaista toimintaa nuorisokulttuurin, mielenterveystyön, hyvinvoinnin ja turvallisuuden vahvistajana. 
Samulinin esikuvallinen toiminta kulttuuriperinnön vaalimisessa ja kehittämisessä on ainutlaatuista.