RED CARPET -TUNNUSTUSPALKINNOT ELOKUVA-ALALLE JAETTIIN TOISTA KERTAA

Toista kertaa myönnettäviä palkintoja jaettiin kuusi: Kannustuspalkinto, Elämäntyöpalkinto, Vuoden uroteko, Oma tie -palkinto, Red Carpet -tunnustus ja Ilon tuoja. Palkinnot jaettiin Red Carpet Gaalassa Hotel Sveitsissä torstaina 30.8.2018.

Palkinnoista päättäneen juryn jäseniä olivat ohjaaja Hanna Maylett, käsikirjoittaja Pekko Pesonen, tuottaja Jussi Rantamäki sekä näyttelijät Laura Birn ja Outi Mäenpää.

”Suomalainen elokuva elää kultakauttaan. Jokainen elokuva vaatii toteutuakseen ja yleisönsä löytääkseen valtavasti työtä, intohimoa ja sitkeyttä. Red Carpet -tunnustuspalkinnot mahdollistavat kotimaisen elokuvan tekijöiden huomioimisen poikkeuksellisen laaja-alaisella otteella. Raadilla onkin ollut ilo ja kunnia antaa niin monelle upealle elokuvan ammattilaiselle tunnustusta Hyvinkään punaisella matolla”, toteaa juryn puheenjohtaja, ohjaaja Hanna Maylett.

Kyseessä ei ole kilpailu, vaan esiin halutaan nostaa suomalaisia elokuvantekijöitä ja elokuvatekoja. Joka vuosi vaihtuva jury myöntää tunnustukset heidän mielestään tunnustusta ansaitseville elokuva-alan tekijöille.

TUNNUSTUSPALKINTOJEN SAAJAT 2018

KANNUSTUSPALKINTO
Girls Film -työpaja
Eubhoria Borealis ry
Riitta Ryhtä

ELÄMÄNTYÖPALKINTO
Kalle Kinnunen

VUODEN UROTEKO 2018
Kaikille rohkeille naisille
Rohkeat naiset, jotka inspiroivat tuomaristoa seuraavassa, nimet ovat satunnaisessa järjestyksessä:

Kristiina Halkola, Laura Tiainen, Matleena Kuusniemi, Helena Kallio, Pihla Viitala, Raija Talvio, Elina Knihtilä, Minna Haapkylä, Heidi Lindén, Kaarina Hazard, Anna Paavilainen, Pamela Tola, Taru Mäkelä, Tarja Savolainen, Sara Rigatelli, Anu Koivunen, Minna Canth.

OMA TIE -PALKINTO
It’s Alive Films
Teemu Nikki ja Jani Pösö

RED CARPET -TUNNUSTUS 2018
Miia Haavisto

ILON TUOJA 2018
Marjut Samulin

Raadin perustelut:

KANNUSTUSPALKINTO
Girls Film -työpaja
Eubhoria Borealis ry
Riitta Ryhtä

Vuonna 2002 perustettu Euphoria Borealis on ollut tuoreiden elokuvantekijöiden kohtaamis- ja koulutuspaikka yli viidentoista vuoden ajan. Kansainväliseen kinoliikkeeseen kuuluva yhdistys järjestää yhteisöllisiä elokuvatyöpajoja ja -näytöksiä etenkin nuorille audiovisuaalisen kulttuurin ystäville. Vuonna 2017 ensimmäisen kerran järjestetty Girls Film on ollut menestys. 13–16-vuotiaille tytöille suunnattu viisipäiväinen kurssi on kerännyt osallistujia ympäri Suomen. Elokuva-alalla puhutaan paljon tasa-arvon toteutumisesta ohjaajien ja päähenkilöiden sukupuolijakaumassa: naisia on yhä niin ohjaajissa kuin päähenkilöissäkin huomattavasti vähemmän kuin miehiä. Girls Film on tekemässä kullanarvoista ruohonjuurityötä asetelman muuttamiseksi. Se rohkaisee usein vailla esikuvia olevia tyttöjä kirjottamaan ja tekemään elokuvia heitä itseään kiinnostavista aiheista.

Palkinto on 500 euron kauunustuspalkinto Kauppakamarilta.

ELÄMÄNTYÖPALKINTO
Kalle Kinnunen

Toimittaja ja tietokirjailija Kalle Kinnunen selvästikin rakastaa elokuvaa. Hänen Kuvien takaa -bloginsa on Suomen suosituin elokuva-aiheinen blogi. Se analysoi perinpohjaisesti koko elokuva-alaa toimien samalla kiivaanakin keskustelufoorumina. Kinnunen ei epäröi tarttua vaikeisiinkaan aiheisiin. Kinnunen on kirjoittanut lukemattoman määrän kritiikkejä ja artikkeleja muun muassa Suomen Kuvalehteen sekä Imageen. Viime vuosina häneltä on ilmestynyt suomalaista elokuva-alaa viihdyttävästi avaavat kirjat Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalista, Jorma Sairasesta sekä Big Game -elokuvan tekemisestä.

Palkinto on Jani Leinosen teos.

VUODEN UROTEKO 2018

Jury haluaa omistaa Vuoden urotekopalkinnon 2018 kaikille niille rohkeille naisille, jotka elokuva-alan valtarakenteita muuttaakseen kertoivat julkisesti henkilökohtaisen #metoo-tarinansa. Nämä teot vaativat valtavaa rohkeutta, tietoista itsensä altistamista julkisuudelle ja siten epäasiallisellekin kommentoinnille. Juryllä oli todella vaikeaa valita keitä henkilökohtaisesti nimetä palkinnonsaajiksi, joten päätimme jakaa palkinnon kollektiivisena. Todettakoon myös, että ennen #metoo-kampanjaa tunnemme lukuisia naisia kotimaisen elokuvan ja teatterin historiasta, jotka ovat nousseet ääneen, valtarakenteita vastaan. Palkinnon myötä jury haluaa muistaa myös heitä, kuten myös niitä historian vaiennettuja naisia, jotka ovat jääneet yksin, ilman kollektiivista tukea. Metoo-ilmiö alkoi Suomessa elokuva-alasta, ja toivottavasti laajenee jatkossa läpäisemään koko suomalaisen yhteiskunnan. Elokuva-ala voi toimia tiennäyttäjänä muille aloille, olkaamme ylpeitä siitä, että keskustelu on alkanut.

Rohkeat naiset, jotka inspiroivat tuomaristoa seuraavassa, nimet ovat satunnaisessa järjestyksessä:

Kristiina Halkola, Laura Tiainen, Matleena Kuusniemi, Helena Kallio, Pihla Viitala, Raija Talvio, Elina Knihtilä, Minna Haapkylä, Heidi Lindén, Kaarina Hazard, Anna Paavilainen, Pamela Tola, Taru Mäkelä, Tarja Savolainen, Sara Rigatelli, Anu Koivunen, Minna Canth.

Palkinto on liput Superwood-festivaalille.

OMA TIE -PALKINTO
It’s Alive Films
Teemu Nikki ja Jani Pösö

It’s Alive Filmsin Jani Pösö ja Teemu Nikki ovat tehneet elokuvia omilla ehdoillaan. He ovat tehneet kesälomaelokuvia ja viikonloppuelokuvia ilman palkkaa tai joskus jopa maksamalla palkkaa muille paitsi itselleen. He ovat tehneet myös televisio- ja nettisarjoja Yleisradiolle ja joskus pitkiä elokuvia elokuvasäätiön tuella. Nikki ja Pösö ovat luoneet käsityönä kaikille elokuvilleen niille sopivat tuotantotavan ja aikataulun. Joskus heidän tekotapansa on sopinut rahoitusjärjestelmämme puitteisiin, joskus ei, mutta heidän elokuvansa ovat aina olleet pieteetillä tehtyjä ja heidän itsensä näköisiä. Kesälomalla 2016 tehty Armomurhaaja valittiin Toronton elokuvajuhlille, voitti Jussi-palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta ja sai Pohjois-Amerikan levityksen. Pitkäjänteisen työn tuloksena oma tekotapa on siis alkanut tuottaa tulosta. Red Carpet jury myöntää tämän palkinnon omaehtoisuudesta ja tinkimättömyydestä – oman tien kulkemisesta.

Palkinto on Elisa Viihde -palvelu vuodeksi käyttöön.

RED CARPET -TUNNUSTUS 2018
Miia Haavisto

Joulumaa, Miami, Tom of Finland ja Tuntematon sotilas. Haastavia tuotantoja, jotka kaikki tuottaja Miia Haavisto taisteli viime vuonna maaliin keräten näin yli miljoona katsojaa ja lukuisia palkintoja. Lakimiehen sekä dokumentaristin koulutus tekevät Haavistosta varsinaisen supertuottajan. Nyt hän on perustanut oman tuotantoyhtiön nimeltään Tekele. Aiemmin Haavisto on toiminut Suomen elokuvasäätiön tuotantoneuvojana sekä Suomen elokuvaohjaajaliiton toiminnanjohtajana. Miia jos kuka on tinkimättömällä työllään ansainnut paikkansa punaisella matolla.

Palkinto on Adoran punainen matto.

ILON TUOJA 2018
Marjut Samulin

Maskeeraaja Marjut Samulinin valinta vuoden ilon tuojaksi oli jurylle helppo ja yksimielinen. Marjut säteilee ympärilleen riemua ja rakkautta. Hän on ainutlaatuinen yhteishengen luoja. Marjutin, hänen ammattitaitonsa, elämänviisauden ja kuplivan naurun haluavat työryhmäänsä niin ohjaajat, näyttelijät, valomiehet, kuin tuotantopuolikin. Marjut uskaltaa olla suora, aina kuitenkin kunnioittaen muita. Hän rakastaa työtään ja elämää ja se tarttuu. Marjut saa ihmiset lähellään kukoistamaan.

Palkinto on 500 euron stipendi Hyvinkään kaupungilta.