RED CARPET -ELOKUVAFESTIVAALI ON SUOMALAISEN NYKYELOKUVAN OMA KOHTAAMISPAIKKA JO KOLMATTA VUOTTA

Festivaaleilla nähdään juhlaennakkoina syksyn uutuuselokuvat Olen suomalainen sekä Fingerpori.

Red Carpet Film Festival kokoaa suomalaisen nykyelokuvan yhteen Hyvinkäälle 29.8.–1.9.2019. Näyttelijä Antti Luusuaniemen perustama elokuvafestivaali osoittaa, että suomalainen elokuva on oman juhlansa arvoinen:

“Red Carpet -festivaalilla ei ole koskaan asetettu elokuvia kilpailemaan toisiaan vastaan. Päin vastoin, kokoamme vuosittain alan ammattilaisista juryn, joka palkitsee ja nostaa esiin alan – osin myös  hiljaisia – työn sankareita. Tämän vuoden festivaalijuryssa ovat mukana: muusikko Anna Puu, elokuvatuottajat Miia Haavisto, Markus Selin ja Aleksi Hyvärinen sekä ohjaaja Timo Vuorensola.”

Suomen elokuvasäätiön vuositilastojen (2018) mukaan jopa 24 prosenttia elokuvateattereiden katsojista on viihtynyt kotimaisten elokuvien parissa. Suomalaiset elokuvat keräsivät yhteensä vuonna 2018 noin 1 685 000 katsojaa.

“Suomalaisen nykyelokuvan omalle juhlalle on selvästi tilausta”, Luusuaniemi jatkaa.  

Red Carpetin elokuvaohjelmisto esittelee suomalaisen nykyelokuvan kiinnostavimpia dokumentteja, lyhytelokuvia ja kokoillan elokuvia. Tulevan syksyn elokuvien annista ennakkoina nähdään kulttimaineeseen nousseisiin sarjakuviin perustuva komedia Fingerpori sekä Kari Tapion elämästä kertova draama Olen suomalainen.

Nuorten naisten tarinoita kertovat muun muassa elokuvat AuroraBaby Jane sekä Hölmö nuori sydän. Tommi Korpelan ja Laura Birnin tähdittämä, elokuva-alan talkootyönä tehty Tyhjiö nähdään Red Carpetissa. Mustavalkoinen Tyhjiö kahmi maaliskuussa neljä Jussi-palkintoa. Joonas Berghällin palkittu dokumentti Miehiä ja poikia, Klaus Härön Tuntematon mestari sekä Juice luonnostelevat yhdenlaisen suomalaisen miehen läpileikkauksen, kun taas luontoelokuvat Luontosinfonia, Ailo ja Vedenneito vievät Saimaalle ja Lapin erämaahan. Ohjelmistossa nähdään myös Samppa Batalin Äiti, Onneli ja Anneli -elokuvien neljäs Onneli, Anneli ja nukutuskello, tanskalaiseen alkuperäiselokuvaan perustuva komedia Swingers sekä lukuisia muita elokuvia.

Näytöksiä festivaalilla on yhteensä 36, joista 15 on juhlaennakkoelokuvien näytöksiä ja 4 ilmaisnäytöksiä. Lyhytelokuvia ohjelmistossa on vähintään 30.

RED CARPET KANNUSTAA NUORIA ELOKUVA-ALALLE

Nuorten itsensä toteuttamat elokuvat ovat isossa roolissa Red Carpetissa.

“Minulle on tärkeää, että Red Carpet tarjoaa nuorille matalan kynnyksen mahdollisuuksia tutustua elokuva-alaan ja elokuvan tekemiseen”, toteaa Luusuaniemi. Esimerkiksi vuosittain kuvattava, Jalmari Helanderin ohjaama Red Carpet -elokuva rakentui Red Carpetin pääyhteistyökumppanin Hyrian opiskelijoiden ja valmentautujien avustuksella.

“Olen itsekin ponnistanut elokuva-alalle ja Teatterikorkeakouluun käytyäni käytyäni Hyvinkään kaupungin järjestämän nuorten työllistämispaja Vihreän ikkunan, jossa oli oma linja näyttelijöille.”

Nuoret pääsevät Red Carpetissa toteuttamaan itse kaksi lyhytelokuvaa alusta asti. Vuosittain järjestettävässä, ilmaisessa viikon kestävässä elokuvaworkshopissa 16–20-vuotiaat käsikirjoittavat ja ohjaavat elokuvansa ammattilaisten ohjauksessa. Syntyvät lyhytelokuvat saavat ansaitsemansa ensi-iltansa Red Carpetissa. Workshopin mahdollistaa Ponsse Oyj.

Elokuviin tutustutetaan myös nuorempia koululaisia. Hyvinkään alueen koulujen 6.–8. luokkalaisten käsikirjoituskilpailu Kässäriä kehiin on kerännyt joka vuosi lukuisia käsikirjoituksia. Hyvinkään koulujen kulttuuriyhdistyksen Vilkastuksen kanssa järjestetyn kilpailun voittaneesta käsikirjoituksesta toteutetaan oma lyhytelokuvansa Red Carpetin ohjelmistoon. Hyvinkään kuvataidekoulu Villa Artussa on myös pitkin kevättä rakennettu lyhytelokuvia, jotka niin ikään saavat myös oman näytöksensä Red Carpetiin.

FESTIVAALIN OHJELMISTO

Konsertit

28.8. Avajaiskonsertti: Riku Nieminen & Juice Originals. Hyvinkääsali
30.8. Red Carpet konsertti: Vesala, Samuli Edelmann & Orkestra Suora Lähetys, Olavi Uusivirta. Villatehdas. K18
31.8. Red Carpet konsertti: Juha Tapio, Anna Puu, Teflon Brothers, Ida Paul & Kalle Lindroth. Villatehdas. K18.

Ammattilaisohjelma

29.8. Red Carpet Pro. Hotel Sveitsi & BioRex Sveitsi
29.8. Red Carpet Gaala. Hotel Sveitsi.
30.8. Vaikuttamisen voima -seminaari. Hotel Sveitsi & BioRex Sveitsi

Elokuvat

Olen suomalainen, Fingerpori, Juice, Vedenneito, Olliver Hawk, Tyhjiö, Poissa, Takaisin valoon, Swingers, Ailo, Tuntematon mestari, Miehiä ja poikia, Luontosinfonia, Baby Jane, Aurora, Hölmö nuori sydän, Äiti, Full of love – pakomatka pakastimesta, Onneli, Anneli ja nukutuskello, Pieniä suuria valheita, Ihmisen osa, Risto Räppääjä ja pullistelija, Elvis ja Onerva, lyhytelokuvanäytös, kiinalaiset vieraselokuvat The Last Man Stand & Enter the Forbidden City

Ilmaisnäytökset

Hyvinkään elokuvaajat ry. 50v juhlanäytös, lasten lyhytelokuvanäytös, nuorten lyhytelokuvanäytös, 8mm elokuvakilpailun näytös

Muu festivaaliohjelma

11.8. Red Carpet Actors Studio: Maria Ylipää. Kauppakeskus Willa
18.8. Red Carpet Actors Studio: Aku Hirviniemi. Kauppakeskus Willa.
29.8. Tähtiraitin uusien tähtien paljastus. Kirjastoaukio.
30.8. Suomen suurin tyhy-päivä Red Carpetissa. Hyvinkää.
30.8. Match made in Hyvinkää -verkostoitumistapahtuma. Villatehdas.
30.8. Red Carpet Golf. Kytäjä Golf.
31.8. Matinea Vesa Vierikon kanssa. Hyvinkääsali.