Red Carpet historia
Red Carpet Festari 2021
Ajankohta: 26.8.-29.8.2021
Tapahtumapaikat: Hyvinkää – BioRex Sveitsi, Elokuvateatterit Kinoma, Hotel Sveitsi ja Hyvinkääsali.
Kävijämäärät: 2900 elokuvissa, 2500 oheistapahtumissa. *sallittujen rajoitusten puitteissa.
Yhteistyökumppanit: Pääyhteistyökumppani Rentto & Onnikortteli. Yhteistyökumppanit Hyvinkään kaupunki, Hyria, Hyvinkään seurakunta, Uudenmaan liitto, Kauppakeskus Willa, Medialiiga, Radio Suomipop, Beckhoff,Sinebrychoff, Martela, BioRex Sveitsi, Hotel Sveitsi, Hyvinkään liikenne, Veho, Lindström, Villatehdas ja Lippupiste.
Vuoden 2021 Red Carpet -festari vietettiin poikkeusoloissa.
Vuoden 2021 konsertit jouduttiin covid-19 takia siirtämään vuodelle eteenpäin. Pienimuotoisemmin ja rajatuin yleisömäärin järjestettiin vuonna 2021 elokuvanäytöksiä, gaala, Red Carpet goes Kirkko ja actors studiot sekä striimattuna pystyi seuraamaan tähtien paljastusta, gaalaa sekä muita oheistapahtumia.
Elokuvaohjelmistossa nähtiin otteita vuoden 2021 kotimaisista elokuvista. Paikan päällä näytöksissä oli puolet pienemmästä yleisömäärästä riippumatta elokuvien tekijöitä, myös etäyhteydellä. Elokuvaohjelmisto koostui koko illan elokuvista pääpainona draama ja komedia, dokumenteista ja lyhyelokuvista.
Juhlaennakkoelokuvina ennen virallista ensi-iltaansa nähtiin Syke-elokuva: Hätätila, Kummelit esittää: Kontio & Parmas, Supermarsu 2.
Kässäriä Kehiin järjesti vuonna 2021 neljännen kerran Kässäriä Kehiin -käsikirjoituskilpailun, joka on suunnattu 5. – 9. luokkalaisille oppilaille.
Elokuvanäytöksiä oli yhteensä 41. Elokuvia näytettiin BioRex Sveitsissä, Elokuvateatteri Kinomassa ja Hyvinkääsalissa.
Neöjättä kertaa järjestetty Red Carpet Pro kokosi tänä vuonna näyttelijäopiskelijat oppimaan self-tapien ja työhakemuksien tekemisestä Hyvinkään Sveitsiin. Päivän aikana sekä käytiin läpi että uusinta nauhoitettiin self-tapeja. Ammattilaiset antoivat ohjeita, palautetta ja vinkkejä näyttelijöille. Mentoreina mukana oli joukko huippumentoreita Suomesta ja ulkomailta, kuten maineikas ruotsalainen roolittaja Tusse Lande, joka on vastannut mm. Millenium-trilogian ja 007 Skyfall -elokuvien roolituksesta sekä usean menestyksekkään suomalaisnäyttelijän agenttina toimiva Laura Munsterhjelm.
Gaalassa jaettiin Red Carpet -tunnustuspalkinnot ilman kilpailuasetelmaa neljännen kerrran. Tunnusten saajat valitsivat vuosittain vaihtuva Red Carpet -jury. Illan aikana nähtiin myös musiikkiesityksiä ja muuta ohjelmaa. Tunnustuksen saajat saivat taitelija Jani Leinosen tekemät Ilmatar-teokset. Gaala striimattiin suorana ISTV:n.
Gaalassa jaettiin Red Carpet -tunnustuspalkinnot ilman kilpailuasetelmaa neljännen kerrran. Tunnusten saajat valitsivat vuosittain vaihtuva Red Carpet -jury, jossa oli mukana näyttelijä Elina Knitilä, näyttelijä ja käsikirjoittaja Pirjo Lonja, elokuva- ja televisiotuottaja Marko Talli ja elokuvaohjaaja – ja käsikirjoittaja Jamari Helander.
Red Carpet Actors Studio toivat tekijätapaamiset kauppakeskus Willaan Robert’s Coffeen lavalle. Taiteellinen johtaja Antti Luusuaniemi haastatteli ajankohtaisia elokuva-alan ammattilaisia kahtena päivänä. Haastateltavina olivat näyttelijät Elena Leeve ja Johannes Holopainen.
Tähtiraitti eli Hyvinkään oma Walk of Fame sai kaksi uutta tähteä. Uudet tähtilaatat katuun saivat näyttelijät Kati Outinen ja Peter Franzén ovat todellisia suomalaisia elokuvatähtiä, joiden karismaa ja taitoa saadaan toivottavasti tulevaisuudessakin ihailla valkokankaalla. Näyttelijä Kati Outinen on palkituin suomalainen elokuvanäyttelijä ja tullut tunnetuiksi Kaurimäen veljesten elokuvista myös kansainvälisesti. Palkittu näyttelijä alkittu Peter Franzén on tehnyt kansainvälisen uran lisäksi huikean määrän kotimaisia elokuvia. Aiemmat tähdet kadussa ovat Krista Kososen ja Laura Birn sekä Outi Mäenpää ja Vesa-Matti Loiri.
Lusun leffasohva -podcast on 10 jakson mittainen sarja, jossa Antti Luusuaniemi istahti sohvalle keskustelemaan kotimaisista elokuvista näyttelijöiden ja viihdemaailman ammattilaisten kanssa näkökulmasta. Jaksoissa paneuduttiin elokuvamaailmaan ja keskustellaan niin elokuvan teosta kuin näyttelijäntyöstä. Vieraana sohvalla ovat Olga Temonen, Linnea Leino, Seela Sella, Mari Ylipää, Anu Sinisalo, Petteri Summanen, Jussi Vatanen, Heikki Silvennoinen, Jare Tiihonen, Jaajo Linnonmaa ja Sami Hedberg. Jaksot ovat kuunneltavissa Suplasta.
Kulttuuriterassi avattiin ensimmäisen kerran Hyvinkään Kirjastoaukiolle heinäkuussa 2020. Terassi tarjosi tunnelmaa ja livemusiikkia läpi kesän. Kesäterassi tarjoaa paikallisille artisteille esiintymisfoorumin ja kaupunkilaisille viihtyisän kesäolohuoneen. Jatkoa on luvassa tulevina kesinä.
Festivaaliviikolla nähtiin paikallisten toimijoiden järjestämä monipuolista musiikki- ja elokuvateemaista oheisohjelmaa. Hyvinkään taidemuseolla oli esillä Helene-elokuvan materiaaleista koostettu Making of Helene – näyttely. Hyvinkään pääkirjastolla oli nähtävillä valokuvanäyttely Hyvinkään vanhoista elokuvateattereista ja siellä järjestettiin elokuvatietovisa. Mummodisco viihdytty live streamin kautta musiikin ilosanomaa levittäen.
Kantti-seminaari kokosi yhteen yritysmaailman. Kantti-seminaarissa kuultiin rohkeista teoista ja niiden vaikutuksista. Seminaarissa käytiin dialogia niistä valinnoista, jotka ovat vaikuttajien agendalla juuri nyt. Puhujina olivat mm. Esko Aho, Henkka Hyppönen, Kirsi Piha ja Lauri Reuter.
ELOKUVAOHJELMISTO
Juhlaennakkoelokuvat:
Peruna, Metsäjätti, Risto Räppääjä ja väärä Vincent
Muut koko pitkät elokuvat ja dokumentit:
Elämää kuoleman jälkeen, Helene, Teräsleidit, Orkesterin edessä, Se mieletön remppa, Seurapeli, Mestari Cheng, Diva of Finland, Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen, Tottumiskysymys, Neiti Aika, Risto Räppääjä, Marian paratiisi, Aika jonka sain, Täydellinen joulu, Tarhapäivä, Koirat eivät käytä housuja
Intohimon aika -sarja:
Gabriel, tule takaisin (1951), Valkoinen peura (1952), Valkoiset ruusut (1943), Ihmiset suviyössä (1948), Riihalan valtias (1956), Laulu tulipunaisesta kukasta (1938), Morsiusseppele (1954), Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946)
Lyhytelokuvasarja:
Untitled (burned rubber on asphalt, 2018) (ohj. Tinja Ruusuvuori, tuottaja Marja Pihlaja) Hiljaa kuin murhaajat / (ohj. Lauri-Matti Parppei tuot. Ilona Tolmunen) Onko sulla nälkä? (ohj. Teemu Niukkanen tuot. Daniel Kuitunen) Let Her Speak (ohj. Ulla Heikkilä tuot. Elli Toivoniemi) Pupu (ohj. Jani Ilomäki tuot. Julia Elomäki)
Lyhytdokumenttisarja:
Fram (Thomas Freundlich/ Valtteri Raekallio), 25. Tunti (Juho Reinikainen), Jään vetovoima (Nina Forsman), To Teach a Bird to Fly (Minna Rainio / Mark Roberts)
Nuorten ja lasten elokuvasarja:
Nuoret elokuvantekijät: The wise don’t litter, for others it’s forbidden, Dearth, Alina, Iäisyys yksinäisyyttä, Harvinainen Laji, Jännite, Raiteet, Vetovoima, No connection, Kotiin ja Kuka mä olen ja ajatuksiani siltä varalta, että joku sattuisi lukemaan niitä.
Lapset elokuvan tekijöinä: Hyvinkään kaupungin lasten ja nuorten kuvataidekoulun animaatiokerhon elokuvat, Villa Artun ja Lasten ja nuorten kuvataidekoulun Red Carpet 2020 -kurssin elokuvat ja Hyvinkään kaupungin lasten ja nuorten kuvataidekoulun animaatiokurssin 2020 elokuvat sekä Satakunnan elävän kuvan keskuksen (SEKK) mediakerhon elokuvat.
RED CARPET -TUNNUSTUKSEN SAAJAT 2020
Jury: Näyttelijä Elina Knihtilä, näyttelijä ja käsikirjoittaja Pirjo Lonka, ohjaaja ja -käsikirjoittaja Jalmari Helander ja juryn puheenjohtaja elokuva- ja televisiotuottaja Marko Talli.
- Kannustus: näyttelijä-ohjaaja Anna Paavilainen
- Elämäntyö: dramaturgi Leena Kemppi
- Red Carpet -tunnustus 2020: Artturi Mutanen, Mutanen Enterprises Oy
- Ilontuoja: järjestäjä Klaus Klemola
- Omatie: ohjaaja Markku Pölönen
- Kameran takana: roolittaja Minna Sorvoja
- Juha Muje -tunnustus: näyttelijä Hannu-Pekka Björkman
- Lisäksi Gaalassa palkittiin Uudenmaanliiton vuoden uusmaalainen kulttuuriteko, jonka sai Kaunis mieli -hanke.