RED CARPET -FESTARI MYÖNTÄÄ TUNNUSTUKSIA ELOKUVA-ALAN TOIMIJOILLE

Red Carpet Gaalassa annetaan vuosittain tunnustusta elokuva-alan tekijöille ja paljastetaan Red Carpet -tunnustusten saajat.

Red Carpet -tunnustukset nostavat esiin ja palkitsevat heitä, jotka vievät eteenpäin ja kehittävät suomalaista elokuva-alaa. Tunnustukset antavat arvoa ilman kilpailuasetelmaa elokuva-alalla tärkeissä rooleissa oleville, mutta ei välttämättä muuten näkyvää tunnustusta saaville vaikuttajille. Festarin omia tunnustuksia on jaettu viidestä seitsemään kappaletta seuraavissa kategorioissa; Kannustus, Elämäntyö, Vuoden elokuvateko, Oma tie, Red Carpet, Suomi maailmankartalle ja Ilontuoja. Tunnusten saajat valitsivat vuosittain vaihtuva Red Carpet -jury, joka voivat vaikuttaa myös annettaviin tunnustuksiin. Jury valitsee myös Tähtiraitin tähtilaattojen saajat.

”Valmiissa elokuvassa näkyy ja kuuluu lukemattomien ammattilaisten kädenjälki. Red Carpet -festari haluaa nostaa esiin elokuvantekijät, jotka usein jäävät ilman tunnustusta. Joka vuosi vaihtuva jury kohdistaa katseensa niihin tekijöihin, joiden työ heidän mielestään ansaitsee laajemman huomion ja arvostuksen kategorioista riippumatta”, kertoo Red Carpetin perustaja ja taiteellinen johtaja, näyttelijä Antti Luusuaniemi.

Tämän vuoden jury koostuu neljästä kotimaisen elokuvakentän menestyksekkäästä ja valovoimaisesta vaikuttajasta:

Näyttelijä Elina Knihtilä on tuttu monista teatterirooleista Q-teatterissa, Suomen Kansallisteatterissa ja Ryhmäteatterissa. Lisäksi Knihtilä on esiintynyt lukuisissa elokuva- ja televisiotuotannoissa, ja hänet on palkittu kahdella Jussi-palkinnolla. Knihtilä työskentelee Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professorina ja toimii WIFT Finland (Women in Film & Television Finland) ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Pirjo Lonka tunnetaan niin televisiosta, elokuvista kuin teatteristakin. Hän on näytellyt muun muassa Q-teatterissa ja Kansallisteatterissa. Tuoreista elokuvista hänet nähdään Teräsleideissä ja Tuntemattomassa mestarissa. Lonka on palkittu parhaan naisnäyttelijän Venlalla vuonna 2009 roolistaan elokuvassa Ylikävely.

Elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Jalmari Helander on pitkien elokuvien ohella ohjannut muun muassa mainoksia, lyhytelokuvia ja musiikkivideoita. Helander on ohjannut myös elokuvan Big Game, jossa näyttelee mm. Samuel L. Jackson. Lisäksi Helander on ohjannut kaikki Red Carpetin Festivaalielokuvat.

Elokuva- ja televisiotuottaja Marko Talli on tuottanut lukuisia kotimaisia elokuvia ja draamasarjoja kuten Venla-palkitut sarjat M/S Romantic, Roba, Suojelijat ja Ihmebantu. Tallin tuottamia elokuvia ovat mm. Juice, Supermarsu, Selänne ja Red Carpetissa nähtävä Peruna. Tällä hetkellä hän toimii vastaavana tuottajana (Head of Scripted) Yellow Film & TV:ssä.


CARPET 2019 TUNNUSTUKSET JA JURY

Jury: Tuottaja Miia Haavisto, tuottaja Markus Selin, muusikko, taiteilija Anna Puu ja ohjaaja Timo Vuorensola. Juryn puheenjohtajana toimi tuottaja Aleksi Hyvärinen.

Kannustus: Elokuvantekijöiden verkosto Blockbusters Gang
Oma tie -tunnustus: Elokuvantekijät Aki Kaurismäki ja Mika Kaurismäki
Elämäntyötunnustus: Vaikuttaja Erkki Astala, YLE
Red Carpet -tunnustus 2019: Tuottaja Jukka Helle
Vuoden elokuvateko 2019: Elokuvaohjaaja Tonislav Hristov
Ilontuoja -tunnustus: Näyttelijä Miitta Sorvali
Suomi maailmankartalle -tunnustus: Erikoistehosteet Troll Visual Effects
Uusmaalainen kulttuuriteko -palkinto: Taiteilija, tanssinopettaja, yrittäjä Aira Samulin

CARPET 2018 TUNNUSTUKSET JA JURY

Jury: Ohjaaja Hanna Maylett, käsikirjoittaja Pekko Pesonen, tuottaja Jussi Rantamäki sekä näyttelijät Laura Birn ja Outi Mäenpää.

Kannustus: Girls Film -työpaja, Eubhoria Borealis ry Riitta Ryhtä
Elämäntyötunnustus: Toimittaja Kalle Kinnunen
Vuoden uroteko 2018: Rohkeat naiset: Kristiina Halkola, Laura Tiainen, Matleena Kuusniemi, Helena Kallio, Pihla Viitala, Raija Talvio, Elina Knihtilä, Minna Haapkylä, Heidi Lindén, Kaarina Hazard, Anna Paavilainen, Pamela Tola, Taru Mäkelä, Tarja Savolainen, Sara Rigatelli, Anu Koivunen, Minna Canth
Oma tie -tunnustus: Tuotantoyhtiö It’s Alive Films Teemu Nikki ja Jani Pösö
Red Carpet -tunnustus 2018: Tuottaja Miia Haavisto
Ilontuoja 2018: Maskeeraaja Marjut Samulin

CARPET 2017 TUNNUSTUKSET JA JURY

Jury: Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Selma Vilhunen, tuottaja Annika Sucksdorff, näyttelijä Iina Kuustonen sekä näyttelijät ja muusikot Samuli Edelmann ja Olavi Uusivirta.

Vuoden elokuvateko: Jussi Rantamäki ja elokuvayhtiö Aamu
Kannustus: Elokuvaohjaaja Hannaleena Hauru
Elämäntyötunnustus: Actors in Scandinavia -toimiston perustaja ja vetäjä Laura Munsterhjelm
Red Carpet -tunnustus: Jukka Almén, Atte Laurila ja Hannele Pellinen, elokuvateatteri Riviera
Hyvinkää 100 -tunnustus: Käsikirjoittaja Melli Maikkula
Ilontuoja 2017: Taustavaikuttaja, linja-autonkuljettaja Kimmo Kaamanen

Red Carpet – elämä yllättää