Red Carpet Gaalassa Hotel Sveitsissä jaettiin torstaina 27.8. jo neljättä kertaa tunnustuksia kotimaisen elokuvan tekijöille. Tänä vuonna palkittujen joukossa ovat muun muassa näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, ohjaaja Markku Pölönen ja dramaturgi Leena Kemppi. Tunnustukset jaetaan suomalaisen elokuvan tekijöille ja vaikuttajille, jotka kehittävät ja vievät eteenpäin kotimaista elokuva-alaa.

Tunnustuksien toisena tarkoituksena on nostaa esiin ja palkita henkilöitä sekä tahoja, jotka ovat jääneet ilman ansaitsemaansa huomiota. Tänä vuonna eri Red Carpet -tunnustuksi jaettiin seitsemän kappaletta: Juha Muje, Ilontuoja, Oma tie, Kameran takana, Elämäntyö, Kannustus ja Red Carpet 2020.

Yksi tunnustuksien saajista oli Markku Pölönen, joka sai Oma tie -tunnustuksen pitkästä ohjaajan urastaan sekä oman tien kulkemisestaan.

”Tunnustus osuu kyllä tavallaan kohdalleen, sillä olenhan jo 40 vuotta tehnyt maaseudulle sijoittuvia nostalgisia elokuvia. Kaikki tunnustukset, jotka tulevat arvovaltaiselta raadilta kuten tässä tapauksessa kollegoilta ja alan ihmisiltä, lämmittävät sydäntä erityisesti.”

Tunnustukset jakaa vuosittain vaihtuva jury, joka koostuu kotimaisen elokuvakentän tekijöistä. Tunnustuksien lisäksi jury valitsee Hyvinkään Tähtiraitin tähtilaattojen saajat. Vuoden 2020 juryssa olivat näyttelijä Elina Knihtilä, näyttelijä ja käsikirjoittaja Pirjo Lonka, elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Jalmari Helander sekä elokuva- ja televisiotuottaja Marko Talli.

”Oli suuri ilo ja kunnia päästä mukaan tuomaristoon. Innostavien keskustelujen myötä löysimme helposti yhteisen sävelen palkittavien suhteen”, Elina Knihtilä kertoo.

RED CARPET -TUNNUSTUSTEN SAAJAT

Juha Muje -tunnustus
Hannu-Pekka Björkman, näyttelijä

Juha Muje -tunnustus on niille kaikille elämän rakastajille, jotka ovat siirtäneet tämän elämänilon katsojiin ja näyttelijäkollegoihin. Juhalla oli tämä ominaisuus, ja sen hippusia elää meissä kaikissa, jotka saivat tehdä töitä hänen kanssaan. ”Aina lähdetään samalta viivalta ja pidetään laidat kiinni” oli Juhan asenne näyttelijän ammattiin ja hänen pilkkeensä
oli tarttuvaa sorttia.

Taiteensa ja täyden sydämensä lisäksi tämän tunnustuksen saaja tuo töihin mukanaan naurun ja laulun. Kuvauksissa catering-pöydän äärellä raikaavat usein hänen kuuluisat nakkilaulunsa. Harvoin hankalanakaan päivänä on tilannetta, josta Björkman ei kuplettia tai muuta lohtua keksisi. Tämä suuri humanisti ja humoristi on kollega, jonka vaikutuspiirissä
velatkin muuttuvat saataviksi.

Ilontuoja -tunnustus
Klaus Klemola, järjestäjä

Elokuvan tekeminen ei ole aina riemua, mutta surkeinkin hetki saattaa kääntyä auringonpaisteeksi, kun ryhmässä työskentelee ilontuoja. Tänä vuonna Ilontuoja-palkinto menee Puuha-Petelle, jolta luonnistuu kaikki. Klemola tunnetaan näytelmäkirjailijan ja muurarin töiden lisäksi erityisesti elokuvajärjestäjänä. Kun elokuva tarvitsee panssarivaunuja, Tipparelluja, pizzauuneja ja ties mitä, tämä henkilö taikoo ne paikalle. Klemola voisi olla Risto Jarvan hengessä mies, joka ei osannut sanoa ei. Mutta ei, hän on mies, joka haluaa sanoa kyllä. Hän on aina positiivinen ja turisee tarinoillaan helppoheikitkin suohon.

Oma tie -tunnustus
Markku Pölönen, ohjaaja

Red Carpet -festarin Oma tie -tunnustuksen saa tänä vuonna henkilö, joka on palkittu useilla Jusseilla ja Pro Finlandia -palkinnolla. Tämä palkinto halutaan antaa konstailemattomasta tahdosta käsitellä nostalgista maailmaa, missä tuuli tuo pellolta paskanhajua, tupa on lämmin ja navetta täynnä. Pölönen on soratien kulkija, jonka parhaat elokuvat ilmentyvät
tavallisen miehen tai naisen tarinoista maaseudulta. Ura syrjäseutujen tunteiden tulkkina on kestänyt lähes kolme vuosikymmentä, josta useimmat vuodet valokeilassa, mutta myös vuosia kamarin pimennossa. Tänään on aika johdattaa tämä omaääninen elokuvantekijä Hyvinkään punaiselle matolle.

Kameran takana -tunnustus
Minna Sorvoja, roolittaja

Mahtavat näyttelijät. Upeat roolisuoritukset. Mistä löysit nämä kyvyt? Mistä keksit tähän rooliin juuri tämän näyttelijän?

Elokuvan ohjaajalla on usein monta asiaa mietittävänä, joista yksi olennaisimmista on casting eli roolitus. Elokuvaan saatetaan tarvita paljon näyttelijöitä, kenties myös lapsiakin, nuoria tai muuten kokemattomampia. Tällöin ohjaaja tarvitsee apua, ja apuun rientää roolittaja. Tunnustuksen saaja on tehnyt roolitustyötä jo useita vuosikymmeniä. Elokuvien lista on mittava ja kunniakas sekä suomalaisissa että myös ulkomaisissa tuotannoissa, tv-sarjoista puhumattakaan.

Elämäntyö-tunnustus
Leena Kemppi, dramaturgi

Tänä vuonna tunnustuksen elämäntyöstään saa suuri elokuvan taustavaikuttaja, joka olisi voinut pokata palkinnon jo viime vuonna elämäntyöstä palkitun rinnalla. Hänen nimensä ja kasvonsa eivät näy parrasvaloissa, mutta hänen kädenjälkensä ja asiantuntemuksensa
tarinankerronnan lainalaisuuksista ovat jättäneet jälkensä useisiin kymmeniin kotimaisiin elokuviin. Kemppi on lukenut satoja, ellei tuhansia käsikirjoituksia, arvioinut niitä ja antanut rakentavaa palautetta. Hän on toiminut pitkään Yleisradion elokuvatiimissä Erkki Astalan dramaturgina ja pitänyt huolta, että originaali kotimainen sisältö löytää huolellisen
kehittämistyön kautta parhaimman muotonsa.

Kannustus-palkinto
Anna Paavilainen, näyttelijä
Tämän tunnustuksen saaja on monipuolisesti lahjakas tulevaisuuden elokuvantekijä. Paavilaisen lyhytelokuvat Play Rape ja Kaksi ruumista rannalla ovat rohkeita, tarkkanäköisiä ja omaäänisiä teoksia, jotka onnistuvat purkamaan ja paljastamaan vallankäytön ja fiktiivisen kerronnan rakenteita ollen samalla ilahduttavan itseironisia. Jury jää innolla odottelemaan tämän henkilön ensimmäistä pitkää elokuvaa.

Red Carpet 2020 -tunnustus
Artturi Mutanen, Mutanen Enterprises Oy

Elokuva on taidemuotona tavattoman kallis eikä asianmukaista jälkeä saada aikaiseksi, vaikka ryhmä ja näyttelijät olisivat mukana talkoohengellä. Laadukkaaseen lopputulokseen tarvitaan ammattitasoinen kalusto, joka monesti voi olla saavuttamattomissa.

Red Carpet 2020 -tunnustus jaetaan elokuvan tekijöiden korvaamattomasta tukemisesta ja auttamisesta. Tämän tunnustuksen saaja on auttanut monia tekijöitä vuosien mittaan tarjoamalla huippuluokan kaluston riippumatta siitä, kuinka etabloituneita tai uransa alkumetreillä tekijät ovat olleet.