Red Carpet -festareilla juhlaennakkonäytöksenä esitettävä Peruna vie katsojan 1600-luvulle seuraamaan startup-yrittäjän kunnianhimoista tavoitetta lanseerata peruna Suomeen. Päämääränä on vakuuttaa tuolloin naurista syövä kansa perunasta ja sen hyvyydestä.
Mistä idea yhdistää keskiaika, startup-yrittäjyys ja peruna oikein syntyi?
Elokuvan ohjaaja Pekko Pesonen oli jo pitkään haaveillut, että pääsisi tekemään keskiaikaan sijoittuvaa tarinaa. Pesosesta tuntui, että hyvää tarinaa, jonka saisi kytkettyä keskiajalle, ei meinannut syntyä millään.
”Toinen minua innostanut aihe oli startup-ilmiö ja syntyi rohkea ajatus, että mitä jos nämä kaksi aihetta yhdistäisi.”
Taustatyönä elokuvaa varten Pesonen haastatteli startup-yrittäjiä ja pyöri Slushissa, Suomenkuuluisimmassa startup-tapahtumassa. Keskusteluja käytiin niin menestyneiden yrittäjien, kuten Peter Westerbackan, kuin myös niiden yrittäjien kanssa, jotka eivät olleet vielä päässeet maistamaan menestystä.
”Olisi hienoa, jos yrittäjät näkisivät tämän elokuvan, sillä oletan tarttumapintaa löytyvän. Meillä esimerkiksi testinäytöksen yleisössä yksi katsoja sanoi, että Peruna korvaa Kauppiksen ekan ja toisen vuoden opinnot”, naurahtaa Pesonen.
Rakkauden osoitus
Ennen kaikkea Pesonen haluaa näyttää, että elokuva on tehty startup-yrittäjiä kunnioittaen. Pesonen kertoo olleensa erittäin viehättynyt yrittäjämaailmasta tehdessään taustatyötä yrittäjien kanssa.
”Tuolloin pari vuotta sitten tuntui, että muut ajattelivat meidän olevan talouslamassa. Tilannetta voivoteltiin, mutta ollessani Slushissa startup-saunalla, näin miten nämä yrittäjät näkivät maailman eri tavalla. Heille kaikki oli mahdollista. Helsinki nähtiin uutena Piilaaksona ja tuntui, että he elivät aivan omassa maailmassa.”
Mistä peruna tuli mukaan?
Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu, että uusia asioita on välillä vaikea omaksua ja ottaa käyttöön. Tähän meistä jokainen voi varmasti samaistua, oli sitten kyseessä erilainen työmatka, uudet naapurit tai uudet maut. Peruna-elokuva on Pesosen mukaan hauska tapa käsitellä ajatusta uudesta asiasta ja ilmiöstä sen ympärillä.
”Perunakin on joskus ollut uusi tuote. Ja perunan tutkitusta historiasta selviää, että sen suosion saavuttaminen on ollut hidasta ja vaikeaa, vaikka tänä päivänä peruna on hyvä ja pidetty. Jostain yrittäjät lähtevät aina liikkeelle ja taistelut ovat uskomattomia, mitä he käyvät tuulimyllyjä vastaan. Minulla ei ole kuin ihailua heitä kohtaan”, jatkaa Pesonen.
Ohjaaja Pesonen odottaa innostuneena yleisön reaktioita, varsinkin kun kyseessä on erilainen elokuvakonsepti, jota Suomessa tai muualla ole vielä tehty.
”Luvassa on eeppinen seikkailu, jossa oppii samalla perunan historiasta ja minkälaista startup-yrittäjyys todella on. Lisäksi näyttelijäkaarti on huikea”, Pesonen hehkuttaa.
JOONAS NORDMAN HEITTÄYTYI INNOLLA KESKIAJALLE
Pääosaa Peruna-elokuvassa näyttelevältä Joonas Nordmanilta kysyttäessä, oliko keskiaika vai startup-elämä hänelle läheisempi, ei vastausta tarvitse odotella.
”Enemmän keskiaika oli minulle tutumpi kuin startup-elämä. Hyvä ystäväni on kyllä startup-yrittäjä ja hänen kauttaan olen päässyt kokemaan sitä elämää, mutta Slush ei ole minulle tuttu.”
Peruna-elokuva tarjoaa pienyrittäjille hyviä huomioita. Elokuvassa nähdään läheltä, miten käytäntö opettaa yrittäjää parhaiten. Yrittäjyyteen kuuluvat hienot sekä raskaat hetket ja kaikki siinä välillä.
”Nykyään puhutaan paljon startupeista, mutta myös yrittäjyydestä. Ja yrittäjän lapsena voin sanoa, että Peruna on etenkin yrittäjäelokuva.”
Ohjaaja Pekko Pesosen idea yhdistää kaksi erilaista aihetta saa Nordmanilta kiitosta.
”Oli nerokas idea yhdistää kaksi niin erilaista asiaa. Elokuvassa yleisö pääsee katsomaan huumoria, epookkia, historiaa ja fantasiaa.”
Elokuvan pääroolihahmo on sympaattinen ja innokas startup-yrittäjä, joka nähdään altavastaajana. Hän vie vilpittömästi, kunnianhimoisesti ja inhimillisesti omaa ideaansa eteenpäin.
”Olipa roolin koko mikä tahansa, niin innostavaan rooliin ei ole vaikea heittäytyä mukaan. Samaistuminen oli helppoa oman elämänkin kautta”, kertoo Nordman.
Nordman haluaa yleisön ottavan elokuvan kepeän, lämpimän ja sydämellisen tunnelman omakseen ja lähtevän mukaan seikkailuun.
”Toivon, että yleisö heittäytyy mukaan ja ostaa sen. Tämä on elokuva, jolla on sanoma ja asiaa.”
Peruna-elokuva nähdään juhlaennakkona Red Carpet -festareilla perjantaina 28.8.2020 klo 17.30 ja 18.00 BioRex Sveitsissä.