Tunnustuksen saaneet ovat vieneet suomalaista elokuvaa ja elokuva-alaa eteenpäin
Kotimaisen elokuvan juhlaa vietettiin Red Carpet Festarilla seitsemättä kertaa. Red Carpet Gaalassa Suomen Cannesissa Hyvinkäällä huomioitiin torstaina 24.8.2023 alan ammattilaisten osaamista ja saavutuksia. Red Carpet 2023 -tunnustuksia jaettiin yhteensä yhdeksän. Oma tie -tunnustuksen sai ohjaaja Auli Mantila, joka on nostanut esille naisten tarinoita. Juha Muje -tunnustus annettiin näyttelijäntyön lehtori Tiina Pirhoselle hänen työstään rohkaisevana ja inspiroivana rinnallakulkijana Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijoille. Muita tunnustuksen saajia olivat muun muassa ohjaaja, käsikirjoittaja Juho Kuosmanen ja elokuuvaaja Peter Flinckenberg. Vuonna 1955 perustettu elokuvateatteri Kino Tapiola sai Red Carpet -tunnustuksen monipuolisen kotimaisen elokuvakulttuurin ylläpitämisestä.
Red Carpet Festari jakaa vuosittain tunnustuksia suomalaisen elokuvan tekijöille ja vaikuttajille. Tunnustukset jakaa Red Carpet Jury, johon kuuluvat tänä vuonna näyttelijät Pihla Viitala ja Karim Rapatti sekä elokuvaaja Matti Eerikäinen. Juryn puheenjohtajana toimii näyttelijä Linnea Leino.
– Oli todella kiinnostavaa olla tänä vuonna pohtimassa Red Carpet -tunnustusten saajia. Teimme jurynä pitkän listan tekijöistä, jotka mielestämme ansaitsivat tulla huomioiduiksi. Sitten lähdimme kahlaamaan listaa läpi. Oli ihana kuulla muiden juryn jäsenten perusteluita eri ehdokkaiden kohdalla. Valintojen tekeminen oli lopulta yllättävän vaikeaa! Linnea Leino kertoo.
– Red Carpet Festarilla jaetaan elokuva-alan tunnustuksia, mutta elokuvat tai niiden tekijät eivät kilpaile paremmuudesta keskenään. Haluamme nostaa esiin osaajia, jotka ansaitsevat mielestämme enemmän huomiota. Aiempina vuosina juryt ovat myöntäneet tunnustuksen myös sellaisille osaajille, joita ei muissa alan gaaloissa ole huomioitu. Kaikki tunnustuksen saaneet ovat antaneet ammattitaitonsa suomalaisen elokuvan ja elokuva-alan kehittämiseen, Red Carpet Festarin perustaja ja taiteellinen johtaja Antti Luusuaniemi sanoo.
Red Carpet 2023 -tunnustukset
Oma tie: Auli Mantila
Auli Mantila on elokuvaohjaajana, käsikirjoittajana, kirjailijana, tuottajana ja näyttelijänä ollut moniosaava muutoksentekijä, joka on raivannut tietä nostamalla naisten tarinoita esiin. Mantilan tunnetuimmat elokuvat Neitoperho (1997), Pelon maantiede (2000), sekä Ystäväni Henry (2004) nousivat heti ilmestyttyään suomalaisten elokuvien klassikoihin. Mantilan ohjaama ja käsikirjoittama tv-sarja Transport (2021) oli ehdolla pääkilpasarjassa arvostetulla kansainvälisellä Series Mania -tapahtumassa. Tv-sarja Hopeanuolet palkittiin Euroopan merkittävimmän radio- ja tv-ohjelmien Prix Europa -kilpailun parhaana tv-draamana Berliinissä vuonna 2008. Mantila sai myös Venla-palkinnon samaisesta sarjasta vuonna 2007.
Mantilan kädenjälki on varmaa, älykästä, tarkkanäköistä ja eteenpäin katsovaa. Mantila on tiivistänyt ajatustaan elokuvasta seuraavasti: ”Elokuva on ennemminkin olosuhde, jossa voidaan kuvailla asioiden tilaa niin, että siitä voidaan vetää johtopäätöksiä, toimia ikään kuin alleviivauskynänä, kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin.” Auli Mantilan monipuolisessa tuotannossa nousee vahvasti esiin omaäänisyys. Elokuvantekijänä esikuvaksi noussut Mantila on aikamme merkittävimpiä suomalaisia elokuvaohjaajia, jolta odotamme paljon lisää.
Juha Muje -tunnustus: Tiina Pirhonen
Tiina Pirhonen on suomalainen näyttelijä sekä näyttelijäntyön lehtori. Hän on ansioitunut urallaan niin teatterin kuin elokuvankin parissa, mutta Red Carpet Jury nosti erityisesti esiin hänen roolinsa lehtorina. Vuodesta 2004 Pirhonen on jakanut intohimoaan näyttelijäntyöhön opiskelijoilleen Teatterikorkeakoulussa. Eräs opiskelija kuvailee häntä muun muassa seuraavasti: ”Pirhosen lähestymistapa opetukseen on kannustava ja empaattinen. Hänen läsnäolonsa luokassa on inspiroiva ja rohkaiseva, ja hän uskoo vahvasti jokaisen opiskelijan potentiaaliin.”
Raadin keskustellessa Tiina Pirhosesta esiin nousivat sanat peruskallio ja turvasatama. Hän on vuosien aikana tukenut satoja opiskelijoita heidän kasvuprosessissaan, kannustanut heitä löytämään oman ainutlaatuisen ilmaisunsa ja luottamaan omiin taitoihinsa. Hänen ammattitaitonsa ja viisaat neuvonsa ovat auttaneet monia nuoria taiteilijoita kehittymään ja löytämään oman polkunsa näyttelijäntyön maailmassa.
Suomi maailmankartalle: Juho Kuosmanen
Juho Kuosmanen on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on viime vuosina nostanut merkittävällä tavalla suomalaisen elokuvan profiilia maailmalla. Kuosmanen on tuttu näky Cannesin elokuvajuhlilla, jossa hän voitti ensimmäisen palkintonsa vuonna 2010 elokuvallaan Taulukauppiaat Cinéfondation kilpasarjassa. Vuonna 2016 Suomessa palkittu ja ylistetty elokuva Hymyilevä mies voitti Cannesissa arvostetun Un Certain Regard -kilpasarjan. Palkinto on ensimmäinen, jonka suomalainen elokuva on tässä sarjassa koskaan saanut. Vuonna 2022 Hytti nr 6. sai jaetun Grand Prix -palkinnon.
On sanomattakin selvää, että Juho Kuosmanen on yksi tämän hetken tunnustetuimmista suomalaisista elokuvaohjaajista maailmalla. Muissa maissa työskentelevien elokuva-alan ihmisten puheissa Juho Kuosmasen nimi nousee ensimmäisten joukossa esiin, kun keskustellaan suomalaisista elokuvantekijöistä. Kuosmanen on vienyt viimeisten vuosien aikana Suomea näkyvästi maailmalle ja siksi jury haluaa antaa Suomi maailmankartalle -tunnustuksen Juho Kuosmaselle.
Aura: Peter Flinckenberg
Peter Flinckenbergin elokuvaajan ura on vienyt hänet paikkaan, johon moni alan suomalainen osaaja voi vain haaveilla pääsevänsä: työskentelemään Yhdysvaltain elokuvateollisuuteen. Flinkenbergin läpimurto tapahtui Pirjo Honkasalon ohjaamassa elokuvassa Betoniyö, jonka kuvauksesta hänet palkittiin Yhdysvaltojen elokuvaajien yhdistyksen ASC:n jakamalla Spotlight-palkinnolla vuonna 2016. Voitto oli suomalaisittain ennennäkemätön ja historiallinen. Flinkenbergin uran seuraava vaihe käynnistyi, kun hän muutti perheineen Hollywoodiin.
Peter Flinkenberg on kuvannut kahdeksan pääosin yhdysvaltalaista, kansainvälistä elokuvaa sekä useita tv-sarjoja. Kotimaassa hänet oli jo aiemmin palkittu kahdella parhaan kuvauksen Jussi-palkinnolla. Paitsi että Peter on luonut omaa elokuvaajan uraansa Yhdysvalloissa ja maailmalla, tunnetaan hänet empaattisena ja muita auttavana kollegana. Peterin neuvot ja opit ovat auttaneet jo nyt monia muita suomalaisia elokuvaajia unelmiensa tavoittelussa. Tarvitaan aina se ensimmäinen, joka auraa väylää muille auki. Siksi jury haluaa jakaa Aura-tunnustuksen Peter Flinckenbergille.
Kohottaja: Jenni Aejmelaeus-Pyysing
Jenni Aejmelaeus-Pyysing on suomalainen maskeeraussuunnittelija. Hän on työskennellyt muun muassa elokuvissa Sisu (2022), Laitapuolen hyökkääjä (2022) ja Tove (2020) sekä lukuisissa suomalaisissa sarjoissa. Jury koki, että maskeeraajien tulisi saada enemmän tunnustusta siitä, mitä he tekevät maskeeraustyön ohessa. Aejmelaeus-Pyysingin nimi nousi heti esiin tästä keskusteltaessa. Red Carpet Juryn näyttelijäjäsenet painottivat sitä, miten suuri merkitys maskeeraajilla on työhön valmistautumisessa. Koska maskituolissa valmistaudutaan päivään ja saatetaan viettää pitkiäkin pätkiä, sillä on iso merkitys, minkälaisen henkilön kanssa tämän hetken viettää. Jenni on loistava esimerkki siitä, miten omalla läsnäololla voi vaikuttaa positiivisesti toisten työhön, unohtamatta tietenkään sitä upeaa työtä, mitä hän maskeeraussuunnittelijana ja maskeeraajana tekee.
Silmänkääntäjä: Kari Kankaanpää (lavastaja)
Valon tuoja: Kalle Penttilä
Kalle Penttilä on toiminut valaisijana ja valomiehenä tähän mennessä yli sadassa tuotannossa. Penttilä on tehnyt töitä niin ulkomailla kuin Suomessakin. Penttilä tunnetaan loistavana ja muita kunnioittavana työntekijänä. Taitavana valaisijana Penttilä syventää, laajentaa, alleviivaa, kohottaa, korostaa ja elävöittää kuvaa. Kalle Penttilä pystyisi pelkällä karismallaan valaisemaan jokaisen tilan ilman ainoatakaan lamppua. Red Carpet Jury haluaa antaa Penttilälle tunnustuksen pitkästä urasta valaisijana, jolle ei loppua näy.
Red Carpet -tunnustus: Kino Tapiola
Kino Tapiola on vuonna 1955 perustettu elokuvateatteri Espoon Tapiolassa. Tämä korttelikino on vuosien ajan pitänyt yllä laajaa elokuvakulttuuria. Valikoimassaan he nostavat esiin suurien elokuvien lisäksi myös indie-tuotantoja. Riskinotto taiteen nimissä on merkittävä teko monipuolisen ja laaja-alaisen elokuvakulttuurin ylläpitämisessä. Kino Tapiola on säilyttänyt yhtenä harvoista teattereista vanhan elokuvateatterin asunsa. Tämä lisää erityistä tunnelmaa, minkä Kino Tapiolassa saa kokea. Ihanan salin lisäksi teatterissa on tunnelmallinen viinibaari sekä kesäterassi. Kino Tapiola näyttää esimerkillään, miten elokuvissa käymisestä voi tehdä elämyksen.
Elämäntyö: Tazu Ovaska
Kaikki elokuva-alalla työskentelevät tuntevat Tazu Ovaskan ja kaikki pitävät hänestä. Hän on mutkaton, rauhallinen ja kannustava sekä taitava elokuvavalaisija. Hän on todellinen elokuvatyöläinen, nähnyt kaiken. Tazu on työskennellyt elokuvien, tv-sarjojen ja mainoselokuvien parissa grippinä ja erityisesti valaisijana 90-luvun alkupuolelta lähtien. 2000-luvun ensimmäisellä puoliskolla Tazu oli mukana myös perustamassa elokuvakalustovuokraamoa, jonka myötä tekijöille on ollut tarjolla yhä enemmän uutta ja monipuolista kalustoa. Ihmisenä ja kollegana Tazu on välitön, ja pyrkii aina tarjoamaan apuaan. Ei ole yksi tai kaksi opiskelijatuotantoa ja opiskelijaa, joita Tazu on auttanut paitsi asiantuntemuksellaan, myös tarjoamalla kalustoa käytettäväksi unelmien toteuttamiseen. Siksi jury palkitsee hänet elämäntyöstään.