Vilkastus ry järjesti vuonna 2020 kolmannen kerran Kässäriä Kehiin -käsikirjoituskilpailun, joka on suunnattu 5. – 9. luokkalaisille oppilaille. Kässäriä Kehiin -kirjoituskilpailussa oppilaat kirjoittavat elokuvakäsikirjoituksia, joista mielenkiintoisimmat teokset valitsee vuosittain vaihtuva tuomaristo. Tuomaristossa ja oppilaita mentoroimassa on vuosien varrella nähty mm. elokuva ja tv-käsikirjoittaja Melli Maikkula, tv-käsikirjoittaja Anna Brotkin ja näyttelijä Antti Luusuniemi. Voittajakäsikirjoituksesta tehtiin elokuva.

Tänä vuonna voiton vei Hyvinkään Puolimatkan koulun oppilas Siiri Elomaa.

“Kilpailun voittaminen oli mahtavaa! Sain tietää voitostani etäkoulussa Teams:n kautta ja olin aika häkeltynyt!”, Elomaa iloitsee voitostaan.

Elomaan Kuka mä olen ja ajatuksiani siltä varalta, että joku sattuisi lukemaan niitä -lyhytelokuva kertoo yläasteikäisestä Annikasta, joka on kuuroutunut muutamia vuosia sitten. Elokuvassa Annika kertoo ajatuksiaan päiväkirjalleen: “Mietityttää, miksei meistä jokaista hyväksytä tässä maailmassa sellaisena kuin olemme. Mun ei tarvitse esittää kenellekään mitään, mitä en ole”.

Mistä sitten idea käsikirjoitukseen tuli?

“Kun aloitin kirjoittamaan tekstiä mieleeni juolahti kuurosta tyypistä kirjoittaminen. Kun kirjoitan tekstiä, siinä ei mene kauaa kirjoittaa, kun lauseita vaan ryöppyää päästä”, Elomaa kuvailee kirjoittamisvaihetta.

PRESIDENTILLE KUTSU ENSI-ILTAAN

Elomaan Kuka mä olen ja ajatuksiani siltä varalta, että joku sattuisi lukemaan niitä -lyhytelokuva on herkkä kuvaus nuoren ihmisen kamppailusta ja uuden itsensä hyväksymisestä. Elokuvan tuotantoprosessista Elomaalla on hyviä muistoja:

Projektin tekeminen oli tosi hauskaa ja koko kuvausporukka oli mukavaa väkeä. Sain ottaa kuvauksista talteen making of -valokuvia ja pääsin jopa näyttelemään taustahahmoja.”

Elokuvan tuotannollista toteutuksesta on vastannut Sonja Reijonen, Ella Kämäräinen ja Joonas Ylänne. Viittomankielisyyden ja kuurouden asiantuntijoina toimivat Jussi Rinta-Hoiska ja Heidi Kaukinen. Elomaa on innoissaan elokuvan ensi-illasta ja toivoo mahdollisimman monen näkevän elokuvan:

“Haluaisin, että Sauli Niinistö katsoisi elokuvan!”

Tämä on hyvinkin mahdollista, sillä festareiden jälkeen elokuva julkaistaan Vilkastuksen YouTube -kanavalla. Lyhytelokuva saa ensi-iltansa Red Carpet -festareilla perjantaina 28.8.2020 Kinomassa klo 19.00.

Elokuvan tekoa on tukenut Hyvinkään kaupunki.


Kuka mä olen ja ajatuksiani siltä varalta, että joku sattuisi lukemaan niitä

Vuosi: 2020
Kesto: 6 min.
Ikäraja: S

Ohjaus: Sonja Reijonen
Käsikirjoitus: Siiri Elomaa
Näyttelijät: Henriikka Rautanen, Emmi Tikkanen, Heidi Kaukinen, Alma Ohramaa ja Elise Piitulainen
Tuotanto: Sonja Reijonen, Hyvinkään koulujen kulttuuri yhdistys Vilkastus ry.
Elokuvan tekemisprosessissa viittomankielisyyden ja kuurouden asiantuntijoina ovat toimineet Jussi Rinta-Hoiska ja Heidi Kaukinen.

Ensi-ilta perjantaina 28.8.2020 Kinomassa klo 19.00 osana Nuoret elokuvantekijät goes Red Carpet -näytöstä.
Toinen esitys lauantaina 29.8.2020 klo 13.00 Kinomassa osana Lapset elokuvantekijöitä -näytöksessä.
Molempiin näytöksiin on vapaa pääsy.

Kulttuuriseura Vilkastus ry on Hyvinkään koulujen kulttuuriyhteistyötä virittävä yhdistys, jonka päätavoite on, että kulttuuri koskettaisi lapsia ja nuoria.