RAKKAUDESTA KOTISEUTUUN

Red Carpet Film Festivalin perustaja, näyttelijä Antti Luusuaniemi on Hyvinkään oma poika. Peruskoulun kolmannesta luokasta alkaen koulut on käyty Hyvinkäällä, uimamaisterin suoritus uitu Sveitsin uimalan 50-metrisessä altaassa ja pesäpallon A-poikien Suomen mestaruus voitettu Hyvinkään Tahkon joukkueessa.

Antti on siis juuri oikea ihminen vinkkaamaan, mihin Hyvinkään kaupungissa kannattaa suunnata. 

Antti, minkälainen kaupunki Hyvinkää on?

Antti: Minulle Hyvinkää näyttäytyy elävänä kulttuurikaupunkina, joka on aina vetänyt taiteilijoita puoleensa. Onhan esimerkiksi kuvataiteilija Helene Schjerfbeck elänyt yhden tuotteliaimmista kausistaan täällä. Varmasti hän osin hakeutui Hyvinkäälle, koska lääkäri tiesi kertoa terveellisestä parantolakaupungista.

En lainkaan ihmettelekään seudun terveellistä mainetta, ovathan esimerkiksi Sveitsin alueen ulkoilumaastot ainutlaatuiset.
Festivaalintekijälle kaupunki on mieluisa partneri. Riittävän suuri ollakseen tapahtumakaupunki, mutta sopivankokoinen, jotta asioiden järjestäminen sujuu jouhevasti.

 Red Carpetin aikana saat vieraiksesi elokuvavaikuttajia Kiinasta saakka. Mitä näytät kotiseudustasi kansainvälisille vieraille?

Antti: Jos suinkin festivaalitapahtumilta ehdimme, poikkeamme ainakin Suomen rautatiemuseossa, jonka tsaarinaikainen junavaunu tekee minuun vaikutuksen vierailu toisensa jälkeen. Ulkomaisia vieraita usein ihastuttavat paikalliset indiehenkiset elokuvateatterit. Kinoma ja Julia huokuvat omanlaistaan kaurismäkeläistä tunnelmaa, joka voi olla kiiltäviin saleihin tottuneelle kovinkin eksoottista.

Sano nyt suoraan, miksi ihmeessä perustit elokuvafestarin Hyvinkäälle?

Antti: Olen intohimoinen elokuvien katsoja. Leffa on aina parhaimmillaan valkokankaalta katsottuna. Monesti sitä poistuu teatterista täynnä intoa ja haluaisi jutella näkemästään juuri saman nähneiden kanssa. Ensimmäinen etiäinen Red Carpetista nousi mieleeni Espoo Cinéssä. Mietin, että kansainvälisen leffafestarin lisäksi olisi makeeta saada kotimaista elokuvaa juhlistava festivaali. Minulle oli tärkeää, että festarilla pääsee myös juttelemaan toisten samanhenkisten kanssa näkemästään, siksi alusta alkaen oli selvää, että Red Carpetissa järjestetään myös konsertteja, joissa ihmiset voivat kohdata toisiaan.

ANTIN VINKIT FESTARIVIERAALLE

  • Olen suomalainen -elokuvan juhlaennakkonäytöksetKari Tapion roolissa näyttelee arvostamani kollega, ystäväni Matti Ristinen. Uskon, että päärooli tekee Matille ja tämän uralle saman, mitä Kuin raivo härkä teki aikanaan Robert de Niron uralle.
  • Torstaina 29.8. minut löytää takuuvarmasti BioRex Sveitsistä katsomassa Mete Sasioglun kuratoimaa suomalaisen lyhytelokuvan tähtisarjaa. Lyhytelokuvanäytökset ovat aina kiinnostavia; sisältö ja tyylilaji ehtivät vaihtua moneen kertaan näytöksen aikana. En ole itsekään vielä ehtinyt vielä nähdä Teemu Nikin All Inclusive -elokuvaa, joka kuuluu näytöksen ohjelmistoon. Odotan sitä kovasti. 
  • Näyttelijänä minua viehättää se, että perjantai-illan konsertin esiintyjät ovat jokainen myös meritoituneita näyttelijöitä. Olen etukäteen vähän häkeltynytkin ajatuksesta, että 30.8. lavalle nousevat niin Paula VesalaOlavi Uusivirta kuin Samuli Edelmannkin. Samuli on ainoa artisti, joka on esiintynyt Red Carpetissa sen jokaisena vuonna. Jos festivaalin perinne on Samuli Edelmann, sanoisin, etteivät asiat voisi paremmin olla!